După nouă ani, conform declaraţiei de avere din 2012, el a vândut vila europarlamentarului PDL Sebastian Bodu cu 540.000 de euro, obţinând un profit de peste 270%. Din declaraţia de avere a senatorului Ilie Sârbu, pe anul 2005, reiese că întreaga locuinţă are o suprafaţă de 364,80 metri pătraţi şi a fost dobândită în anul 2003, pe vremea când ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii.
Ca să poată fi cumpărată de Ilie Sârbu, vila de protocol a fost plimbată prin mai multe acte normative, care în final i-au schimbat destinaţia. De la Regia LOCATO a fost trecută la Regia Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) unde, în baza unei alte HG, a fost transformată în sediu de fundaţie.
Şmecheria a făcut posibilă încadrarea vilei în categoria spaţiilor ce puteau fi vândute de RAPPS. În august 2003, imobilul din strada Sfântul Spiridon nr.10 a fost vândut Fundaţiei România, iar a doua zi, revândut ministrului în funcţie Ilie Sârbu. Conform contractului de vânzare-cumpărare, preţul a fost 6.132.000.000 de lei. Ambele tranzacţii au fost făcute în mare grabă, la acelaşi notar.
Senatorul Ilie Sârbu nu are nici o explicaţie pentru modul în care a ajuns vila de protocol în proprietatea sa, susţinând că de cumpărare s-a ocupat nevasta.
El declara, în urmă cu opt ani, în presă: "Eu nu am cumpărat de la RAPPS. Am luat- o cu 200.000 de euro de la o fundaţie. De acte s-a ocupat nevastă-mea. Casa era o mizerie. Ulterior cumpărării am aflat că, de fapt, fundaţia a făcut cu mine o adevărată afacere pentru că imobilul a fost luat de la stat cu 150 de mii de euro , iar mie mi-au vândut- o cu 200 de mii de euro!".

În casa din strada Ionescu Gion nr. 13, Ilie Sârbu a stat cât a fost ministru Vila vândută lui Bodu valorează, la preţul pieţei, peste un milion de euro

"Mizerie de casă"
Renovarea şi modernizarea vilei din Sfântul Spiridon a costat peste un miliard de lei. Din declaraţia de avere completată de senatorul Ilie Sârbu reiese că, în 2004, el a avut un venit de 437.318.830 de lei, iar soţia sa 9.600 de euro. Înainte de a se muta în vilă, senatorul a stat, după propriile spuse, într-o altă "mizerie de casă" – tot o vilă de protocol, pe strada Ionescu Gion nr. 13. Aceasta i-a fost atribuită ca locuinţă de serviciu.

CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu, despre Ilie Sârbu: „De la împuşcătura aia în partea de jos parcă l-a împuşcat cineva în cap”