Tăriceanu spune în mesajul său că Cioloş este o marionetă în mâinile unor lideri ai UE, iat Kovesi are susţinere din partea preşedintelui Franţei, Emanuel Macron care are influenţă în UE.

„Până la urmă, interesele cui le apără Dacian #Cioloș? Cu siguranță nu pe cele ale României, așa cum arată și analiza #Politico. De fapt, Dacian Cioloș este doar o simplă marionetă în mâinile unor lideri vremelnici ai Europei, cei care l-au susținut și promovat în diverse funcții. El nu este un europarlamentar al României, ci mai degrabă al altor state. Cât despre doamna Kovesi, lucrurile încep să fie tot mai clare cu privire la cine e în spatele domniei sale. Ardoarea cu care anumite partide susținut numirea doamnei #Kovesi vine, de fapt, pe alte filiere din afara țării”, arată un mesaj publicat de ALDE marți pe Facebook.

Portalul de ştiri Politico.eu a făcut o analiză în care precizează că președintele Franței Emmanuel Macron încearcă să-și extindă influenața politică în UE prin susținerea unor candidați din Europa de Est pentru poziții înalte la nivel internațional.

În acest context, Macron a susținut în ultima perioadă unii candidați din Europa de Est pentru funcții importante la nivel european, inclusiv numirea lui Dacian Cioloș în fruntea partidului Renașterea Europei.

Totodată, publicația menționează că un pas greu de imaginat până de curând a fost făcut de Macron atunci când a decis să o susțină pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al UE în defavoarea candidatului francez Francois Bohnert, potrivit Politico.eu