Pentru a nu se trezi după alegerile locale cu trei primari de sectoare de la PSD, Crin Antonescu a preferat să încalce târgul făcut cu Victor Ponta.
Potrivit unor surse social-democrate, îngrijoraţi de escaladarea conflictului la nivelul USL Bucureşti, liderii PSD i-au cerut explicaţii lui Ponta de ce susţine un conservator, pe Ştefan Florescu, la primăria sectorului 6.
Ponta le-a comunicat că aşa a fost înţelegerea iniţială cu Antonescu: susţinerea senatorului Cristian Bâgiu drept candidat USL la şefia CJ Buzău, în schimbul cedării către PSD a candidaturii la primăria sectorului 6.
Ştefan Florescu era parte a târgului făcut de Ponta cu Piedone. Acesta a condiţionat revenirea la USL de susţinerea lui Florescu la 6.
Cu gândul că, după alegeri cei doi vor veni la PSD, Ponta a acceptat, deşi, până la acea oră, liberalul Rareş Mănescu era persoana agreată în USL pentru primăria sectorului 6, susţin aceleaşi surse.
Acest lucru l-a iritat pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a acuzat că nu a ştiut de înţelegere. Pe lângă acest motiv a mai fost unul care a dus la schimbarea de atitudine a lui Antonescu: faptul că liderii PSD Buzău s-au opus vehement, preferând să-l susţină pe Victor Mocanu, acum independent, pentru un nou mandat, semn că USL nu funcţionează în acest judeţ.
Decât să piardă PNL, mai bine să moară USL
Un astfel de troc îi oferea liderului PSD ocazia de a surclasa PNL la Bucureşti, mai ales că liberalii au încercat să anuleze principiul parităţii la împărţirea candidaturilor la funcţiile de consilieri generali, pe motiv că se află cu mult în faţa social-democra ţilor în ultimele sondaje.
Conştient de planul liderului PSD, Antonescu a contracarat. Candidaturile separate pe sectoare sunt considerate benefice pentru PNL deoarece liberalii se află în sondaje deasupra PSD şi astfel ar avea ocazia să îşi demonstreze superioritatea.
Conform unor surse liberale, deşi Antonescu ar dori ca PNL să meargă separat de PSD la Capitală, el încearcă să-l facă pe Ponta să anunţe primul ruptura.
Ponta l-a acuzat în PSD pe Antonescu că nu a respectat târgul: candidatura la şefia CJ Buzău, la schimb cu primăria sectorului 6 Buzău, judeţul unde nu există USL! Comportamentul socialdemocraţilor buzoieni din ultima vreme nu face decât să favorizeze falia rupturii PSDPNL la Bucureşti.
Ponta a rămas fără garanţii în faţa lui Antonescu, după ce tandemul pesedist Mocanu-Boşcodeală a anunţat, ieri, că nu se pune problema niciunei liste comune cu PNL în acest judeţ.
Cei doi lideri locali au sugerat că liberalii conduşi de Cristian Bâgiu trebuie mai întâi să demonstreze ce pot pentru a lua în calcul o ulterioară colaborare electorală pentru generale.
"Susţinerea candidaturii independente a actualului preşedinte al CJ, Victor Mocanu, nu se discută, iar varianta candidaturilor USL în judeţul Buzău este exclusă. Sigur, sprijinim USL, dar la alegerile locale fiecare partid trebuie să-şi dovedească adevărata valoare", a spus Constantin Boşcodeală, liderul PSD Buzău.