Evenimentul Zilei > Actualitate > Ţăranii vor putea face click să-şi plătească ratele
Ţăranii vor putea face click să-şi plătească ratele

Ţăranii vor putea face click să-şi plătească ratele

PROIECT. Toate primăriile ar putea fi obligate să implementeze sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor. Până în 2012, şi locuitorii de la sat ar putea plăti online impozitele. Cel puţin asta prevede un proiect de Guvern.

Autorităţile Publice Centrale şi Locale care desfăşoară activităţi de încasare a taxelor şi impozitelor de la cetăţeni vor fi obligate se intre în Sistemul Naţional de Plată a Taxelor şi Impozitelor – Ghiseul.ro.
Acesta este un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În proiect nu este specificat, însă, modalitatea de a-i face pe cei care nu se descurcă pe internet, sau să folosească un computer, să-şi poată plăti datoriile către stat.
„În prima etapă a proiectului, în primele 7 luni după adoptarea prezentei Hotărâri, vor fi înrolate în cadrul Sistemului Municipiile reşedinţă de Judeţ precum şi toate oraşele şi Municipiile cu populaţie de peste 100.000 locuitori”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern elaborată de Ministerul Comunicaţiilor. În etapa a II-a a proiectului vor fi incluse în sistem localităţiile care au o populaţie de până la 100.000 locuitori.
Şi ţăranii vor putea plăti taxele online
În ultima etapă a proiectului, vor fi înrolate în sistem, în termen de şase luni de la încheierea celei de-a doua etape, autoritatile cu statut de comună precum şi alte instituţii care nu au fost vizate de primele două etape, care desfaşoara activităţi de colectare a taxelor şi impozitelor, mai prevede proiectul de HG. „Beneficiarii direcţi ai acestui serviciu vor fii atât cetăţenii şi persoanele juridice precum şi Statul Roman prin diversificarea opţiunilor cetăţeanului de interacţiune cu Statul”, au explicat reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor.