Tanti Maria a luat BAC-ul la 45 de ani: "N-am vrut să fiu o loază"

Tanti Maria a luat BAC-ul la 45 de ani: "N-am vrut să fiu o loază"

E femeie de serviciu în Hunedoara, a picat examenul în vară, a făcut meditaţii la fizică şi a luat în sesiunea de toamnă. Profesorul a chemat-o la oră să le explice problema elevilor de-a XI-a.

Singurul absolvent al cursurilor de liceu cu frecvenţă redusă sau seral din judeţul Hunedoara care a promovat BAC-ul în acest an este Maria Florea. În sesiunea din vară, ca mulţi alţi colegi mult mai tineri şi, teoretic, mult mai bine instruiţi, nu a reuşit să ia notă de trecere la proba de fizică. A luat atunci 3.90, totuşi, cea mai mare notă obţinută de vreun absolvent al Colegiului Tehnic "Matei Corvin", unde a urmat cursurile cu frecvenţă redusă. La română - oral, obţinuse calificativul "experimentat", la română - scris a luat 8.50, iar la matematică a obţinut 5.40. A câştigat şi admiraţia elevilor După examen şi-a luat concediu şi s-a pus serios pe învăţat la matematică. Revenită la slujba ei de îngrijitor din cadrul Colegiului Naţional "Traian Lalescu" din Hunedoara, a apelat, din nou, la ajutorul profesorilor. A revenit la examen în a doua sesiune şi a luat 5-ul de care avea nevoie la fizică. Mircea Nistor, profesor de fizică în colegiul la care lucrează Maria Florea, spune că a meditat-o în timpul verii iar rezultatul nu a întârziat să apară: "După examen a venit la mine şi am parcurs subiectele. I-am explicat cum trebuiau rezolvate. La sesiunea a doua a avut o problemă similară, destul de grea, poate mai grea decât prima dată, dar a reuşit să o rezolve".

Acelaşi profesor spune că, la începutul anului şcolar actual, în timp ce discuta cu elevii care au început clasa a Xll-a problema respectivă, a constatat că aceştia nu reuşeau să o dibuiască. I-a venit pe loc o idee. A chemat-o de pe hol pe Maria Florea: "Maria le-a explicat foarte clar şi foarte hotărât rezolvarea problemei. Copiii au fost aşa de impresionaţi încât, la final, au aplaudat-o". Nu a renunţat la visul ei Necazurile Mariei Florea au început când avea 13 ani. Tatăl său decedase, iar ea, împreună cu alţi doi fraţi şi mama bolnavă trebuiau să se descurce cu doar 800 de lei pe lună. Era în clasa a XI-a când a fost nevoită, din cauza sărăciei, să renunţe la şcoală şi să se căsătorească. Nu a durat decât un an şi a apărut primul copil. Acum are patru, două fete de 28, respectiv 16 ani, şi doi băieţi, de 25 şi 22 de ani. Deşi cei mari aveau Bacalaureatul promovat, niciunul nu voia să meargă mai departe, la o facultate. "Îi tot ameninţam spunându-le că dacă nu vor ei să facă şcoală, o să mă apuc eu să fac şi pentru ei. Am mai încercat o dată să iau BAC-ul, acum şapte ani, dar soţului meu i s-a descoperit un chist pe creier şi a trebuit să mă ocup de îngrijirea lui. Acum situaţia soţului s-a ameliorat, aşa că m-am înscris la liceu, la frecvenţă redusă şi am dat BAC-ul din nou", povesteşte femeia, al cărei poet preferat este Eminescu, iar, dintre prozatori, îl preferă pe Slavici. "Mă regăsesc întru totul în personajul Mara, din romanul cu acelaşi nume al lui Slavici", explică Maria Florea. Femeia de serviciu care a uimit profesori şi elevi deopotrivă s-a înscris la o şcoală postliceală de maiştri, însă va încerca să ajungă studentă la filologie: "Câştig 500 de lei pe lună, net, dar mai văd eu. Sănătoşi să fim şi găsesc eu o soluţie şi pentru facultate". "De mică am vrut să fiu profesoară de Limba Română. Întâi îmi ajut copiii dar dau eu şi la facultate." MARIA FLOREA, femeie de serviciu cu Bac-ul luat UN CAZ UNIC Voinţă de fier: ziua muncea, noaptea învăţa Maria Gheorghe, directorul Colegiului Naţional "Traian Lalescu" din Hunedoara, la care lucrează Maria Florea, spune că avem de-a face cu un caz extrem de rar: "Maria venea la noi ruşinată rugându-ne să-i mai explicăm una-alta. Mă bucur tare mult pentru ea. Am 35 de ani de când lucrez în învăţământ şi nici nu am mai întâlnit, nici nu am mai auzit de un asemenea caz. Este o femeie care ştie ce înseamnă greutăţile vieţii, dar care are o voinţă admirabilă. Am sprijinit-o cum am putut. Când avea examene dimineaţa, îi schimbam tura şi venea la serviciu după-amiaza şi tot aşa". La cei 45 de ani ai săi, după ce a învăţat mai mult noaptea, Maria Florea se numără printre cei 18 absolvenţi ai Colegiului Tehnic "Matei Corvin", dintr-un total de aproximativ 200, care au reuşit să ia BAC-ul. În Hunedoara, procentajul de promovabilitate la Bacalaureatul de anul acesta a fost de 39% la prima sesiune şi de 19% la cea de-a doua.

  • Bacalaureat 2011, sesiunea de toamnă. Hunedoara: doar 50% din picaţii din vară s-au prezentat la examen

Ne puteți urmări și pe Google News