Am cumpărat un bonsai şi nu ştiu cum să-l îngrijesc. Ce mă sfătuiţi?
În primul rând trebuie să ştii despre el dacă este de interior sau de exterior pen tru a-i cunoaşte nevoile. Majori tatea celor din comerţ sunt spe cii tropicale sau sub tropicale (Serissa, Carmona, Ficus, Murraya, Podocarpus). Aşază-l în locuri foarte luminoase, dar fără soare direct. Pământul din ghiveci nu trebuie să fie uscat complet niciodată, pentru că vârfurile rădăcinilor pot avea de suferit. Ghiveciul se aşază într-un vas cu apă, astfel încât nivelul acesteia să depăşească suprafaţa pământului şi să lase rădăcinile să absoarbă apă pe săturate. Cea mai bună apă de udat este apa de ploaie. Poţi folosi şi apa stătută. Pentru a menţine forma şi înălţimea scăzută a acestor copăcei trebuie să-i tunzi periodic.

De câte ori primesc trandafiri nu reuşesc să mă bucur de ei
pentru că se ofilesc foarte repede. Daţi-mi nişte sfaturi pentru păstrarea florilor tăiate.
Trandafirii sunt destul de pretenţioşi. Dacă dau semne de ofilire, umple cu apă rece o treime din cadă şi lasă-i să plutească cel puţin o jumătate de oră pentru a se rehidrata. Apoi fierbe nişte apă şi taie-le codiţele în apa fiartă, după care aşteaptă cel puţin un minut. Vei vedea că din tija trandafirului ies mici bule de aer. Când acestea nu mai ies, introdu codiţele repede în apă rece. Această operaţiune îţi va garanta succesul.

Am cumpărat levănţică în vase şi nu ştiu dacă trebuie să o las
în ghivece sau trebuie să o plantez în grădină.
Dacă doreşti să o ai pe terasă o poţi lăsa în vase, dar trebuie să verifici în ce tip de pământ este plantată. Dacă este în turbă, care absoarbe multă apă şi poate determina putrezirea rădăcinilor, sfatul meu este să-i schimbi pământul. Grădina îi poate oferi un loc mai plăcut, unde să se bucure de mângâierea soarelui pe care îl iubeşte. O bordură de levănţică înflorită sau o stâncărie sunt foarte decorative. Ai grijă peste iarnă, căci fiind plantă mediteraneeană poate îngheţa în climatul nostru.

Am cumpărat mango şi aş vrea să plantez sămânţa. Cum să
fac?
Dacă fructul de mango pe care l-ai cumpărat a fost copt, e posibil să obţii o plantă. Sămânţa nu trebuie să fie uşoară, seacă, ci trebuie să semene, din punct de vedere al consistenţei, de exemplu, cu o sămânţă de dovleac uşor bombată la mijloc. Înainte de semănat, se pune la înmuiat în apă călduţă pentru stimularea germinării, cel puţin 24 de ore. Într-un ghiveci potrivit se pune pământ de flori mai afânat şi se aşază sămânţa, după care se acoperă cu un strat de pământ de 1-3 cm şi se udă bine. Se amplasează ghiveciul într-un loc încălzit şi se menţine solul în permanenţă uşor umed. Germinarea poate dura câteva luni.

Apartamentul nostru este orientat spre nord şi nu prea am
lumină în casă. Ce plante pot să cresc în aceste condiţii?
O luminozitate scăzută reprezintă un han dicap pen tru creşterea şi dezvoltarea plante lor, dar există specii de plante care se acomodează la orice situaţie şi care sunt mai puţin pretenţioase la lumină. Dintre a cestea recomand pentru astfel de apartamente aspidistra, dracaena, syngonium, cissus sau viţa de apartament şi philo dendronul.