Suspendare contra suspendare

Suspendare contra suspendare

Decizia Consiliului de Securitate al ONU de a impune noi sanctiuni Iranului din cauza refuzului acestei tari de a-si suspenda programul de imbogatire a uraniului a infuriat Teheranul la culme, relateaza BBC.

Iranul a denuntat rezolutia, ministrul afacerilor externe, Manouchehr Mottaki, declarand ca „presiunea si intimidarea” nu vor schimba politica tarii sale.

Rezolutia 1.747, adoptata sambata in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inaspreste sanctiunile prevazute de Rezolutia 1.737, adoptata in decembrie 2006 si ignorata de Teheran. Votul s-a desfasurat in absenta presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care a renuntat sa participe la reuniune intrucat viza pentru SUA i-a fost acordata prea tarziu pentru a putea ajunge pe teritoriul american cu avionul sau personal.

Documentul cere din nou Iranului sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului si de construire a reactoarelor cu apa grea. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) urmeaza sa faca verificari si sa raporteze in termen de 60 de zile daca Teheranul s-a conformat. In plus, ONU va pune sechestru pe bunurile a inca 28 de companii, printre care banca de stat Sepah si firme controlate de Garzile Revolutionare.

Rezolutia 1.747 invoca articolul 41 al Capitolului 7 din Carta ONU, care autorizeaza sanctiuni economice si comerciale, dar exclude orice actiune militara. Sanctiunile urmeaza a fi ridicate daca Teheranul va proceda, la randul sau, la suspendarea programului nuclear. Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a atras atentia ca sanctiunile erau inevitabile. La randul sau, Israelul s-a declarat multumit de rezolutie.

Ostaticii risca pedeapsa cu moartea

Teheranul este in centrul atentiei si din cauza celor 15 marinari britanici capturati vineri de iranieni in nordul Golfului Persic. In timp ce oficiali iranieni sustin ca marinarii au marturisit ca au intrat ilegal in apele teritoriale ale Iranului, autoritatile britanice afirma ca acestia au fost capturati pe teritoriul irakian.

Potrivit agentiei iraniene semioficiale Fars, britanicii, printre care s-ar afla si o femeie, au fost transferati la Teheran pentru a da explicatii legate de „actiunea lor agresiva”. „Sunday Times” afirma ca britanicii ar putea fi judecati pentru spionaj, fapt pedepsit cu moartea de Codul Penal iranian. Totusi, astfel de acuzatii au fost aduse si in 2004 unui numar de opt militari britanici, retinuti in circumstante asemanatoare. Acestia au fost insa eliberati dupa trei zile.

Ne puteți urmări și pe Google News