Potrivit unor surse din PNL, în locul lui Stroe, la conducerea Internelor ar putea fi propus deputatul PNL George Scutaru. O altă variantă ar fi senatorul liberal Mihai Stânișoară, fost lider PDL și ministru al Apărării, în guvernul Boc.
Stroe și-a anunțat demisia printr-o scurtă declarație de presă, în care și-a cerut scuze pentru faptul că a părut o persoană indiferentă.
„Am decis să-mi depun demisia în semn de onoare pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi. Aceşti salvatori de meserie nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici”, a declarat fostul ministru de Interne.
La scurt timp după acest anunț, premierul Ponta a declarat că vicepremierul Gabriel Oprea va prelua interimatul la Interne, liberalii urmând să desemneze un succesor al lui Stroe până la 1 februarie.
„Este din ce în ce mai evident că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitori au fost produse de ROMATSA şi STS. Vă asigur că activitatea în ROMATSA trebuie să continue. Săptămâna viitoare vom avea propunerea de modificare a sistemului de funcţionare şi de coordonare a instituţiilor publice în asemenea situaţii. Vor exista două tipuri de comisii, de comitete de urgenţă, unul pentru intemperii şi altul pentru situaţii de urgenţă”, a anunțat premierul.
În jurul orei 16.00, președintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care accepta demisia lui Stroe și îl numea pe Gabriel Oprea ministru interimar al Internelor.

Demisionar ca să nu fie demisionat
Potrivit unor surse politice, dacă Stroe nu își dădea demisia, Crin Antonescu i-ar fi retras oricum sprijinul politic în cursul zilei de azi. Aceleași surse au mai afirmat că, în mod bizar, premierul Victor Ponta nu numai că nu a solicitat demisia lui Stroe, dar nici nu ar fi dorit ca acesta să plece. George Scutaru, liderul deputaților PNL sau Mihai Stănișoară, fost consilier prezidențial pe siguranță și securitate națională și fost ministru al Apărării, sunt variantele cele mai probabile pentru ministerul de Interne, au mai declarat aceleași surse.
Câmpeanu și Chițoiu, următorii pe listă?
Urmare a Delegației Permanente a PNL de la Sinaia de week-end-ul viitor, Crin Antonescu ar urma să propună și retragerea sprijinului politic pentru ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu și ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
După ce liderul PNL Crin Antonescu s-a arătat nemulțumit de modul în care ministrul de Interne, Radu Stroe a gestionat accidentul aviatic din Apuseni, liderul PNL Bistrița, Dorin Dobra a afirmat că dacă ar fi în locul lui Stroe atunci și-ar da demisia.

"În calitate de parlamentar al PNL, de reprezentant al cetăţenilor din colegiul 1 (colegiul 1 Senat Bistriţa-Năsăud – n.r.), nu pot să nu constat şi automat să subliniez deficitul de încredere publică pe care la ora aceasta ministrul de Interne, colegul meu, domnul Stroe îl înregistrează. Mergând mai departe cu consecinţele, pot să spun că aceasta automat duce la o decredibilizare a demersului managerial, administrativ în Ministerul de Interne şi automat duce la o lipsă de credibilitate la nivelul Guvernului României. De aici, de la Bistriţa, ascultând cetăţenii pe care îi reprezentăm, alături de toţi colegii mei liberali, consider că se impune o reaşezare la nivelul Ministerului de Interne. (…) Îmi închipui că Ministerul de Interne ar putea funcţiona şi fără domnul Stroe, aşa cum cred că şi Guvernul României ar putea funcţiona fără domnul Stroe", a afirmat Dorin Dobra, citat de Agerpres.
În ceea ce privește eventualii înlocuitori, printre numele vehiculate se află și ministrul Cristian David sau europarlamentarul PNL Norica Nicolai.
Liberalii se vor reuni într-o ședință a conducerii partidului, diseară, pentru a stabili, oficial, înlocuitorul lui Stroe.

Te-ar putea interesa și: