Evenimentul Zilei > Justitie > Surse: Magistraţii Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au modificat hotărârea CCR
Surse: Magistraţii Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au modificat hotărârea CCR

Surse: Magistraţii Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au modificat hotărârea CCR

Potrivit unor surse judiciare, cei doi judecătorii constituţionali ar fi modificat decizia Curţii privind listele electorale, nicidecum un magistrat asistent, aşa cum s-a vehiculat iniţial

Procurorii trebuie să verifice două adrese contradictorii transmise de CCR către Guvern. Pe 2 august, Curtea a cerut relaţii suplimentare Guvernului pentru stabilirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul. Comunicatul către mass-media spunea una, în timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj.
După patru zile, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie. 
Astfel, s-ar fi cerut Guvernului „actualizarea listelor” de alegători şi „nu listele electorale permanente actualizate”. În urma revenirii Curţii către Guvern pentru îndreptarea erorii, Monitorul Oficial a refuzat publicarea eratei.
PDL a depus o plângere penală împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzându-i de abuz în serviciu.
Gaspar, numit de Ion Iliescu
Acsinte Gaspar (75 de ani) a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională de către fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Acsinte Gaspar a fost deputat de Vâlcea, ales pe listele PDSR ( în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004) şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul (2000-2004). În iunie 2004, a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani, renunţând atât la funcţia de ministru (la 8 iunie 2004), cât şi la cea de deputat în Parlamentul României (la 14 iunie 2004).
Toader, propunerea PNL
Numit de Camera Deputaţilor, Tudorel Toader (64 de ani) a fost numit funcţia de judecător la Curtea Constituţională la propunerea Camerei Deputaţilor. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal. Este un jurist român, fost decan al Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaţilor pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.