Procurorii trebuie să verifice două adrese contradictorii transmise de CCR către Guvern. Pe 2 august, Curtea a cerut relaţii suplimentare Guvernului pentru stabilirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul. Comunicatul către mass-media spunea una, în timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj.
După patru zile, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie. 
Astfel, s-ar fi cerut Guvernului „actualizarea listelor” de alegători şi „nu listele electorale permanente actualizate”. În urma revenirii Curţii către Guvern pentru îndreptarea erorii, Monitorul Oficial a refuzat publicarea eratei.
PDL a depus o plângere penală împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzându-i de abuz în serviciu.
Gaspar, numit de Ion Iliescu
Acsinte Gaspar (75 de ani) a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională de către fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Acsinte Gaspar a fost deputat de Vâlcea, ales pe listele PDSR ( în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004) şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul (2000-2004). În iunie 2004, a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani, renunţând atât la funcţia de ministru (la 8 iunie 2004), cât şi la cea de deputat în Parlamentul României (la 14 iunie 2004).
Toader, propunerea PNL
Numit de Camera Deputaţilor, Tudorel Toader (64 de ani) a fost numit funcţia de judecător la Curtea Constituţională la propunerea Camerei Deputaţilor. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal. Este un jurist român, fost decan al Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaţilor pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016.