In urma cu putina vreme, compania a mai retras de pe piata alte 1,5 milioane de jucarii cu probleme. Mai mult, parintii copiilor sunt sfatuiti sa predea companiei jucariile cu probleme publicate pe site-ul Mattel.

Masinutele inspirate de personajele filmului realizat de compania Pixar, „Cars”, au fost rechemate deoarece firma chinezeasca ce le produce pentru Mattel – Hong Li Da – le-a acoperit cu o vopsea de provenienta dubioasa care contine plumb. De asemenea, au fost retrase de pe piata jucarii care contineau mici magneti care se puteau desprinde cu usurinta, precum Polly Pocket, Batman Magna sau Doggie Daycare.

Specialistii spun ca, daca copiii inghit mai mult de un magnet, acestia se pot atrage in intestine si pot provoca perforatii fatale. Anterior acestei decizii, trei copii care au inghitit magneti similari au necesitat interventii chirurgicale. Comisia de Siguranta a Produselor de Consum din Statele Unite (CPSC) a anuntat ca, pana acum cel putin, nu au fost raportate niciun fel de vatamari, ca rezultat al folosirii jucariilor Mattel de catre copii.

Si autoritatile chineze au spus ca vor verifica de acum inainte mult mai strict procesul de fabricatie a jucariilor, deoarece se tem ca astfel de evenimente neplacute ar putea dinamita credibilitatea brandului „Made in China”. Dick Durbin, un senator american, a propus ca toate jucariile importate din China sa fie supuse unor verificari, inainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.

Compania Mattel produce cea mai bine vanduta papusa din toate timpurile, celebra Barbie, lansata in 1959. Aceasta si replici ale personajelor din filmul „Cars” au crescut profitul net al companiei in al treilea trimestru din 2007, cu peste 6%, la 239 de milioane de dolari.