Vitaminele A, E si betacarotenul cresc mortalitatea si distrug oasele, sustin cercetatorii danezi, americani si englezi.
Despre vitamine se stie ca previn cancerul si ne tin departe de raceli. Cercetatorii danezi de la Spitalul Universitar din Copenhaga au insa o noua ipoteza: exista vitamine care ne scurteaza viata. Este vorba de suplimentele cu betacaroten, vitamina A si vitamina E.
Publicatia "The Independent" face o trecere in revista a beneficiilor si pericolelor pe care administrarea diverselor tipuri de vitamine o poate avea asupra organismului nostru.
Studii realizate pe 180.000 de oameni Cercetarea echipei de la Spitalul din Copenhaga s-a bazat pe 47 de studii despre efectul vitaminelor, facute pe 180.938 de persoane. Dintre toate, s-a dovedit ca vitamina A este cea mai periculoasa, crescand mortalitatea cu 16%.
Vitamina E mareste rata mortalitatii cu 4%, in timp ce betacarotenul - cu 7%. Ipoteza este sus-tinuta si de cercatorii americani de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore si de cei englezi de la Universitatea Harvard.
Vitamina A creste imunitatea si este esentiala in mentinerea unor oase sau dinti sanatosi. Asta in cantitati normale, pe care le putem lua din legume, fructe cu o culoare portocalie, precum si din ficat, oua sau ulei de peste. Atunci cand este luata in cantitati mari sub forma de suplimente, vitamina A poate face rau oaselor.
"O femeie insarcinata care ia prea multe suplimente de vitamina A risca sa nasca un copil cu malformatii. De asemenea, excesul de vitamina A ingroasa sangele si poate suprastimula sistemul imunitar", sustin cercetatorii de la Universitatea Harvard. Indicatia este sa incercam sa luam cat mai multa vitamina A din alimente, mai degraba, decat din pastile.
Betacarotenul creste riscul de cancer Betacarotenul, precursorul vitaminei A, duce de asemenea la cresterea mortalitatii, daca este inclus in alimentatie sub forma de suplimente, arata studiile americane si daneze. Alte cercetari au facut o legatura intre betacaroten si riscul crescut de cancer la plamani in cazul fumatorilor.
In cadrul unui studiu au fost puse cu 28% mai multe diagnostice de cancer si au avut loc cu 17% mai multe decese in randul subiectilor care au luat suplimente de betacaroten decat al celor care au luat placebo.
Despre vitamina E se spune ca protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi. Luata sub forme de suplimente s-a dovedit a nu fi chiar un medicament-minune, crescand mortalitatea cu 4%. Recomandarea cercetatorilor danezi este de a introduce vitamina E in alimentatie sub forma sa intalnita in legume, carne sau peste, mai degraba decat sub forma de suplimente.
Luati ulei de peste, acid folic, magneziu! Sunt insa si suplimente vitaminice la care nu s-a dovedit existenta de efecte adverse. Acidul folic protejeaza fatul si scade riscul dezvoltarii malformatiilor la nou-nascuti, daca este administrat la inceputul sarcinii.
Pe de alta parte, vitamina C poate usura simptomele racelii, chiar daca nu ne scapa de ea. Vitamina D nu numai ca ajuta la absorbtia calciului in organism, dar are si un rol important in prevenirea si tratarea cancerului, potrivit studiilor de la Universitatea Harvard.
Recomandarea de ultima ora a cercetatorilor este de a nu lua, totusi, suplimente in cantitati mari, ci mai degraba de a lua aceste vitamine mai mult din mancare.
Magneziul, potasiul, seleniul si zincul pot fi asimilate atat din mancare, cat si din suplimente. Magneziul ajuta la dezvoltarea oaselor si echilibreaza presiunea sangelui, in timp ce potasiul mentine un ritm regulat cardiac.
Uleiul de peste ramane o alegere excelenta in continuare. Conform unui studiu recent al Universitatii Alberta, uleiul de peste este recomandat mai ales in perioada sarcinii si alaptarii. Acesta previne nasterea prematura si reduce riscul aparitiei problemelor de sanatate la cel mic.
INDICATII
Cum ar trebui luate suplimentele Niciodata suplimentele nu se iau cu apa rece, ci numai cu apa la temperatura camerei. Asta pentru ca apa rece sau fierbinte poate deteriora compozitia suplimentelor. Acelasi efect il au si ceaiul sau cafeaua.
De aceea, se recomanda sa nu se consume ceai sau cafea 15 minute inainte sau dupa administrarea suplimentelor nutritive, sustin specialisti citati in publicatia "The Independent".
In plus, nu se indica sa se amestece suplimentele intre ele, deoarece si-ar putea anihila reciproc efectul. De exemplu, zincul interfereaza cu fierul sau cuprul, impiedicandu-le absorbtia.