Încă o zi de toamnă drastică, neplăcută și rea. Unde este primăvara? Super Lună în ultima parte a Taurului. Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox Sf. Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli. Și Grigorie Palama din Tesalonic.
Tradiţional, în ”Kalendar” sunt Martinii, intrarea în Filipii de Toamnă. Zilele Lupului. Mi-a plăcut întotdeauna că la noi Lupul are aka Filip… sau Martin!
 
Sărbătoarea centrală a Praznicului Lupilor, rituri şi ceremonii care vin de zeci de mii de ani, din neolitic, probabil. În înţelepciunea şi în cunoaşterea profundă a lumii, episcopii, preoţii şi diaconii creştini, în dorința de a controla spiritual, au suprapus încă din secolele lII-IV peste vechile sărbători europene, noile, pe atunci, sărbători creştine.
 
Aşa s-a creat Tradiţia, Legea strămoşească. Vechile ritualuri şi ceremonii nu au fost uitate sau părăsite ci au luat nume şi atitudine creştină. În această perioadă puterea lupilor creşte, iar cea a vampirilor scade. Licantropii, vârcolacii noştri autohtoni, lupii, tarabostes, dacii și urmașii lor, apărau satele şi orăşelele de pofta scârboasă a nobililor ce se hrăneau cu sânge, la propriu şi figurat.
 
Bănuiesc că licantropi, vârcolaci, lupi era consideraţi urmaşii dacilor, lupii care luau capul hoardelor străine ce voiau să fie şefi şi căpetenii pe aceste pământuri. De unde şi o mulţime de filme mai mult sau mai puțin cretine cu vampiri şi vârcolaci…
Sărbătorile de toamnă ale lupilor aveau drept scop reamintirea anuală a legământului dintre oamenii pământului şi lupi. “Luparul” sau “Starostele lupilor” îmbrăcat ca un "tarabostes" se apropia cu “ofrande” pentru lupi şi “vorbea” cu şeful haitei să nu smintească ocolul vitelor sau să atace drumeţii rătăciţi.  Gromovnicele vechi spun că atâta timp cât s-a ţinut Tradiţia, lupii nu au stricat. Apoi lumea a uitat obiceiul, lupii au flămânzit şi nimeni nu le mai ştia limba… Aud că în munți Rodnei, pe care i-am cotrobăit demult, la Vatra Dornei, lupii atacă localitățile în haite.
 
S-a respectat Legea Veche? Asociațiile de vânători au dus hrană în pădure? Pădurarii au controlat ca fiarele pădurii să aibă ce le trebuie? Întrebări fără rost într-o țară de nesimțiți și adoratori doar ai vițelului de aur.
“Filipii au fost nişte apostoli care, pe vremea prigonirilor în contra creştinilor  au fost daţi într-o gropă cu lupi de unde au scăpat nevinovaţi”(Speranţia).
Legenda spune chiar mai mult, că apostolii au vorbit cu lupii pe limba lor şi aceştia au sărit din groapă şi au doborât gărzile romane, eliberându-i pe creştini.
Vai, unde ne sunt lupii de altădată!
 
Un cititor, un român din Wellington, capitala Noii Zeelande, îmi scrie că am avut dreptate când am spus că Super Luna poate provoca cutremure. A fost martor. Patru minute s-a cutremurat, uitându-se cum îi cad cărțile din bibliotecă și diverse bibelouri de pe șemineu. Apoi a ieșit în curte, și a văzut Super Luna, la meridianul locului, imensă și roșie, parcă mânioasă pe oameni, îmi scrie, cu talent, românul nostru băjenit. Era ora 01:02 locală. Nu au fost distrugeri importante, acolo se construiește cu norme seismice pentru gradul 8 pe scara Richter. Cutremurul a fost de 7,8 grade Richter. Au urmat mai multe replici și un val tsunami, din fericire numai cât un stat de om, imi spune neozeelandezul de origine română.
 
Se pare că sunt câțiva dispăruți, mai mulți răniți și daune minime. Să dea Domnul ca asta să fie tot!
Acaparați de cifre și de descrieri, asta face astronomia, oamenii de știință au pierdut din vedere EFECTUL Super Lunii. Îl știu prea bine, dar asta ține de astrologie, care este o prostie, nu este o știință serioasă, părerea unora dintre savanți! Atitudinea aceasta ”rațională” mi se pare prostească, dacă nu chiar mai rău. Oamenii trebuie avertizați!
Super Luna este periculoasă. Lumea ar trebui să știe acest lucru, nu cifre și denumiri ciudate ca ”syzygy” sau că se prezintă ca ciudățenie absolută faptul că Pământul, Soarele și Luna se aliniază. Se aliniază de două ori pe lună, la Lună Plină și Lună Nouă, opoziție, sau conjuncție și se aliniază perfect în cazul eclipselor totale. Nu este mare filosofie, trebuie să fi făcut doar liceul. Pardon, scuze, am uitat că în bezna intelectuală de acum nu se mai face astronomie în liceu. Eu am făcut și mi-a plăcut. Mai mult am vreu să aflu DE CE, CUM, CÂND și CE EFECT. Așa am ajuns la astrologie, care dă unele răspunsuri. Nu pe toate, eu știu toate limitele astrologiei, cine să le știe mai bine, decât cineva care o studiază de cincizeci de ani!
 
Super Luna este periculoasă, provoacă tensiuni în scoarța Pământului datorită creștereii atracției. Cutremurul din Noua Zeelandă a fost de suprafață, de scoarță. Iar în vechile cărți se spune că la Super Lună crizele de isterie sunt mai frecvente. Super Luna, se spune în continuare, induce o stare apăsătoare de tensiune, de nervozitate.
Este posibil ca efectul Super Lunii, care nu este punctual, precizam o perioadă aproximativă de 11-17 noiembrie să provoace mișcări seismice în Europa, platforma marină grecească, poate chiar pe continent, poate în centrul Italiei, sau în alte zone cu risc seismic. În general, noaptea, la răsăritul Lunii, sau la meridian. Cutremure de suprafață, de scoarță, cca 10-30 km adâncime. Cu toate că, din cauza înclinării axei Pământului, efectul în emisfera boreală poate să nu fie așa de drastic ca în cea australă.
 
Nu cred, mai bine zis, îmi place să cred, că efectul mărit al atracției Lunii, poate declanșa un cutremur de tip vrâncean. Adîncimile infernale la care se declanșează cred că sunt în afara influenței Lunii. Bine, dar cine are influență acolo? Bună întrebare!
 
Winter is coming! Așa a comentat GRRM, cum îi place să I se spună, lui George Rymond Richard Martin, celebrul și bogatul autor al fanteziei ”A Song of Ice and Fire” pe care o vedeți la HBO sub numele ”Game of Thrones”. Ce a comentat? Victoria în alegeri a lui Donald Trump! Este adevărat, iarna vine și în America o să fie groaznică, cel puțin așa amenință meteorologii. Rudele mele din Virginia s-au pregătit cum au putut mai bine, au făcut și rezerve de combustibil și lemne, în caz că se întrerupe alimentarea cu energie electrică.
 
Dar ciudații ăștia de ultraliberali cu pretenții intelectuale din State mă scot din sărite! Sper ca Donald să-și respecte măcar jumătate din promisiunile făcute în campanie. Bun, a pierdut Virginia pentru că a făcut prostia să spună că o să desfințeze sindicatele, iar republicanii din Virginia nu sunt fanii lui. O să trăim și o să vedem, simt o mulțumire bine temperată, că măcar se renunță la ipocrizia politicului corect.
”Le Figaro” relatează despre redeschiderea ”Bataclan”, exact un an după ce a fost distrus de musulmani. Acolo au murit 90 de oameni. Cel care a acceptat provocarea și riscul de a concerta a fost Sting. Excelentă alegere! Biletul de intrare a costat 50 €, sumele strânse se vor vărsa în întregime în contul asociațiilor rudelor victimelor. Au fost peste 1.500 de spectatori. S-a stat mult la coadă, ca să se intre în sală, aproape o oră, pentru că se trecea prin șase filtre de securitate.
 
Nici la Casa Albă nu este mai multă securitate! Musulmanii au jurat că la Bataclan nu se va mai auzi muzică, niciodată! Dar iată, mai luminos, mirosind a nou și a eleganță, nu a incendiu și a moarte, Bataclan și-a redeschis porțile!
Sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 21:06 se face întuneric și apare pe scenă Sting, singur, care spune într-o franceză impecabilă: ”Observons une minute de silence. Nous ne les oublierons jamais!” Să respectăm un moment de tăcere. Nu o să-i uităm niciodată! În sală sunt supraviețuitorii atentatului, rudele victimelor, personalități, oameni politici. Nimeni nu mișcă, se aude doar, în surdină, mormăitul instalației de climatizare.
A fost un regal, un concert cum nu a mai fost de mult, îmi spun prietenii care au participat. Trebuia să dureze numai 45 de minute, dar a durat peste o oră jumătate. Sting s-a întrecut pe el însuși!
Frumos! Am amintiri frumoase de la Bataclan când mergeam pe acolo cu blonda mea. Pe atunci erau mese, cabaret, nu sală de concert.
Când o să se redeschidă ”Colectiv” cu un concert de marcă? De ce trebuie să fim noi, mereu și mereu, ultimii din Europa? Bine că mai sunt bulgarii și albanezii, dar de bulgari nu aș fi așa de sigur, ne-o iau mereu înainte! Atitudinea omului alb, european, creștin s-a ilustrat în Franța, la ”Bataclan”.
 
Cu moartea, pe moarte călcând! Acesta este Mesjul lui Iisus: ”Nici mort nu o să renunț! O să Reînviu a treia zi și o să-mi continui misiunea!”  Niciodată nu trebuie să renunți! Nici mort!
Gândiți-vă la aceste adevăruri, măcar până mâine, pentru că, este, în definitiv, o altă zi!
 
BERBEC  Chiar de la începutul săptămânii se pare că ai una dintre cele mai favorabile zile, în care te bucuri de sănătate şi eşti vesel şi cu zâmbetul pe buze, aparent fără vreun motiv evident! Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde în ce investești. In nici un caz să nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie!
 
TAUR  Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Azi poţi ataca cu succes problemele materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru cumpărături de iarnă. Cumpără acum, mâine e mai scump! Poate o mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criză de timp. Stabileşte clar un program, o foaie de parcurs şi în acest mod poți evita eşecurile.
 
GEMENI   Nu îți place iarna, ești tensionat, tu ești o zodie de primăvară! Rabdă, așa cum trebuie să rabzi și capriciile celor din jurul tău. Probleme obiective, poți să îndrepți tu axa Pământului? În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Este cazul să nu mai fii aşa de încordat(ă) şi tensionat(ă).  Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor, mai ales în planul frivol, distracţii, vacanţa de Crăciun.
 
RAC    Ambianţa zilei de astăzi este plăcută şi relativ liniştită. Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, deci trebuie să dai dovadă de prudenţă! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid…
LEU  Ai ceva îndoieli, dubii, în ceea ce priveşte unele relaţii de serviciu. Rămâi la pândă, stăpân pe reflexele tale de fiară de pradă şi încearcă să aduni mai multe informaţii despre situaţie. Nu te forţa inutil şi păgubos! Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil. Finalizezi, in sfarsit, dimineaţa, în condiţii bune, o parte din afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Fără să forţezi păgubos, fără să intri la uzură!
 
FECIOARĂ   Trebuie să iei o hotărâre, care se impunea de mult. Nu mai aștepta, taie nodul gordian, pentru că altfel poate fi prea târziu. Lămurește problema, discută civilizat, fii inspirat în decizie. La fel ca zodia sincronă, Gemenii, tot sub influenţa lui Mercur, primeşti veşti de la cineva din străinătate. Se pare că oriunde este mai bine. Sau aşa este vorba că vaca vecinului este întotdeuna mai grasă! Evită incidentele domestice şi nu supralicita în discutiile cu anturajul apropiat. Nu lua decizii importante în această perioadă.
 
BALANŢĂ   După orele de serviciu, care trec greu, trebuie să faci puţin sport la sală, masaj, sau sauna. Trebuie, periodic, să “revizuiești maşinăria”. Ai grijă de corpul tău şi el te va servi! Ocupă-te de problemele tale! Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimba-l, adica coafura, îmbrăcămintea, sau lasă-ţi barbă, după sex şi putinţă, dacă asta te face sa te simti mai bine in propria piele!
 
SCORPION    Astăzi ai o zi plăcută, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Fă-ţi puţină reclamă în anturaj, că nu strică. Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute.
SĂGETĂTOR  Eşti pe cale să iei decizii bune şi inspirate! Conjunctura este favorabilă şi dacă reuşeşti  să-ți respecţi propriile hotărâri, rezultatul poate fi foarte bun! Însă, nu exagera, fii prudent! O perioada buna, pe care o meriti. Metodic si cu geniul “descurcatului” cum esti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare. Daca cauţi ceva sezonier de lucru, sau ceva mai bun, atunci ai toate șansele să le gaseşti in următoarea perioada, care începe astăzi.
 
CAPRICORN  O zi mai dificil de gestionat, așa e ziua de luni, pentru că e plină de mici probleme, mari devoratoare de timp. Iar timpul, este bani! Apucă-te de treabă și fixează o ordine de priorităţi! Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca să poţi să progresezi, să te caţeri pe reduta societăţii înalte. Perioada iti este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iti este favorabil! 
 
VĂRSĂTOR   Se schimbă vremea în rău, miroase a zăpadă, se schimbă şi părerile tale. Astăzi vezi cu ochi noi pe cei din jurul tău. Trebuie să reflectezi, să te adaptezi şi să modifici atitudinea ta. Trebuie să faci o pauză, să te odihneşti şi mai ales să modifici comportamentul alimentar.  Adică să mănânci mai puţin şi în mai multe mese, la ore fixe. Astăzi nu te intalni cu persoane pe care nu poti sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor pretenţioase, si lucrul asta este evident pentru toată lumea. Dacă chiar vrei să înfurii un mitocan, trebuie să nu-l iei în serios!
 
PEŞTI
  Este luni și de aceea dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă: o veste bună, mai pe seară. Totuşi, disciplina (încăpăţânarea, la unii) inerentă zodiei – în Peşti au fost şi sunt mulţi militari şi conducatori de state şi guverne – te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile. Uranus din Berbec iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.