Șuncă sau jambon/prosciutto. Care este cea mai sănătoasă. „Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri”

Șuncă sau jambon/prosciutto. Care este cea mai sănătoasă. „Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri” Sursa: Elena Moiseeva | Dreamstime.com

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care este diferența dintre șuncă sau jambon/prosciutto. Specialista a declarat că oamenii trebuie să se uite la calitatea mezelurilor, iar carnea să fie într-un procent de minim 80%.

Nutriționistul Mihaela Bilic a declarat că oamenii trebuie să fie atenți atunci când cumpără mezeluri, dar și care este diferența dintre suncă sau jambon/prosciutto. Aceasta a dezvăluit si caloriile pe care le au produsele, în funcție de gramaj.

„Șuncă sau jambon/prosciutto? Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?

Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă. Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g). Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%.”, a explicat Mihaela Bilic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Cum alegem mezelurile potrivite

Mihaela Bilic a explicat și cum putem alege corect șunca presată, salamul și crenvurștii. Ea a mai precizat că oamenii trebuie să citească eticheta produselor și să păstreze alimentele cum trebuie.

„O porție trebuie să conțină 50 de grame, spre deosebire de carnea proaspătă pe care o putem mânca cu sutele de grame (cam 150 de grame înseamnă o poeție corectă). Așa că atunci când consumăm mezeluri trebuie să fim atenți la cantitate și la calitate. Calitatea este de fapt secretul din spatele mezelurilor bune.

Calitatea se vede în multitudinea ingredientelor. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai rău. Și pentru că mai avem un mit de demontat, vreau să rețineți că pe etichetele tuturor mezelurilor veți găsi două ingrediente prezente în mod obișnuit: antioxidanții- adică acest ascorbat de sodiu, care împiedică oxidarea, iar în felul acesta șunca rămâne roz, pentru că altfel s-ar face gri și, credeți-mă, nu ați mânca-o- și nitratul de sodiu care este un agent de conservare. Carnea se poate altera extrem de repede, își poate pierde calitatea și siguranța alimentară. Așa că prezența acestor două substanțe nu trebuie să vă sperie. Este ceva normal, nu este nimic nesănătos acolo. Dacă ar fi doar acestea, totul ar fi în regulă”, a explicat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.