Evenimentul Zilei > Justitie > Sunaţi, vă rog, în Coreea de Nord! V-am păcălit cu 11 milioane de euro!
Sunaţi, vă rog, în Coreea de Nord! V-am păcălit cu 11 milioane de euro!

Sunaţi, vă rog, în Coreea de Nord! V-am păcălit cu 11 milioane de euro!

Un caz fără precedent în istoria recentă a ofiţerilor de la Crimă Organizată a dezvăluit cum doi români inventivi pot păcăli companii de telefonie şi pe abonaţii acestora printr-un simulacru de aşa-zise oferte, taxate cu un euro pe minut!

Astfel au strâns, prin tehnologia Voice over IP – telefonie prin internet, nu mai puţin de 11 milioane de euro, susţin anchetatorii. Mai grav în acest caz este faptul că numele unuia dintre membrii reţelei, Cătălin Zlate, apare într-un caz care s-a aflat în lucru la DIICOT-Constanţa încă din anul 2006.
Percheziţii în şase judeţe
Astăzi, anchetatorii au pus capăt înşelăciunii.  Poliţia Română ne-a comunicat că ofiţerii D.C.C.O., sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti, cu sprijinul echipelor speciale ale Jandarmeriei, au efectuat 42 de descinderi la adresele suspecţilor în judeţele Constanţa, Neamţ, Braşov, Cluj, Maramureş şi Dolj. Au fost identificaţi 32 de membri ai reţelei care au fost aduşi la sediul D.I.I.C.O.T. –  Serviciul Teritorial Bucureşti, pentru a fi audiaţi. Până acum, investigaţiile au scos la iveală faptul că, la începutul acestui an, chiar înainte să fie condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, Zlate şi un amic de al său, Cristian Crivăţ, au înfiinţat o societate pe care au promovat-o pe site-uri de specialitate în recrutarea de job-uri.
Astfel, au găsit şi aproximativ 30 de români pe care i-au „angajat” la firma lor să dea ţepe pe bandă rulantă. Aşa cum reiese din datele furnizate de Poliţia Română, în luna ianuarie 2010, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a demarat o investigaţie privind un grup infracţional organizat, iniţiat şi coordonat de Zlate şi Crivăţ care aveau ca principală activitate infracţională accesarea fără drept a numeroase sisteme informatice configurate în vederea folosirii tehnologiei VoIP (Voice over IP – telefonie prin internet).
Pe VoI(vă)P(ăcălesc)
VoIP este o tehnologie care realizează conversia vocii în pachete de date ce se transmit prin Internet de la un utilizator la altul. Astfel, pentru a folosi acest serviciu este suficient ca un utilizator să deţină datele de identificare ale contului (numele de utilizator, parola şi adresa IP a serverului ce furnizează serviciul). „Acest serviciu poate funcţiona fie prin intermediul unui calculator ce rulează anumite aplicaţii specifice şi cu ajutorul unor căşti audio cu microfon, fie printr-un telefon special configurat pentru folosirea unor astfel de servicii”, au explicat poliţiştii.
Pentru efectuarea apelurilor, Zlate&Co. foloseau aplicaţii informatice care permiteau efectuarea simultană a cel mult 100 de apeluri telefonice. Pentru a obţine accesul fără drept la sistemele informatice configurate pentru folosirea tehnologiei VoIP, suspecţii foloseau aplicaţii informatice prin intermediul cărora lansau atacuri informatice, care aveau ca rezultat identificarea conturilor de utilizatori şi a parolelor aferente, date necesare pentru a accesa serverele.
Au început cu apropiaţii şi au ajuns în Zimbabwe
Iniţial, suspecţii au folosit astfel de conturi pentru efectuarea de apeluri frauduloase către apropiaţi. Observând însă faptul că aceste conturi pot fi exploatate, Crivăţ şi Zlate au înfiinţat la începutul anului 2010 societatea comercială „în spatele căreia se desfăşurau activităţi frauduloase prin efectuarea de apeluri telefonice către numere cu suprataxă, numere alocate în ţări precum Sierra Leone, Somalia, Austria, Letonia, Coreea de Nord, Zimbabwe, Madagascar, Belarus etc”, se arată în comunicatul remis EVZ de Poliţia Română.
Aceştia primeau în schimb, pentru fiecare apel telefonic efectuat, un bonus de aproximativ 10 la sută din valoarea apelului, de la companiile deţinătoare ale numerelor cu suprataxă. Iniţial, cei doi au apelat la persoane apropiate pentru a desfăşura acest tip de activitate infracţională. Aceştia, la rândul lor, pe parcursul anului 2010 au recrutat alte 30 de persoane de cetăţenie română, pe care le-au instruit în vederea obţinerii de date ale unor conturi VoIP şi a efectuarii de apeluri frauduloase.
I am Zlate. I am Crivăţ
Pentru a fi mai convingători, Zlate şi Crivăţ foloseau exclusiv aplicaţii de chat prin Internet şi vorbeau în engleză cu cei pe care îi recrutau, cărora le spuneau că sunt străini. Practic, în perioada februarie – decembrie 2010, cei aproximativ 40 de membri ai grupării, prin intermediul societăţii deschise de cei doi lideri, au efectuat aproximativ 1.500.000 de apeluri ce totalizează 11.000.000 de minute de convorbiri frauduloase.
Astfel, prejudiciul estimat depăşeşte, susţin anchetatorii, 11.000.000 de euro. Părţile vătămate în această megaescrocherie sunt atât companii de telefonie din România, cât şi din întreaga lume. Până acum, au fost identificare peste 10.000 de numere de telefon de pe care au fost iniţiate apeluri frauduloase.
Zlate zis „Roşcatu”
Numele lui Cătălin Zlate, zis „Roşcatu”, apare într-un dosar instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Constanţa încă din 2006. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Zlate şi alţi patru tineri au deţinut echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi carduri false, pe care le-au folosit pentru a scoate bani, de la bancomate, din conturile clienţilor mai multor bănci. În luna iulie anul acesta, magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa au menţinut pedepsele aplicate de Tribunalul Constanţa lui Manuel Sorin Păun, zis „Puia”, Cătălin Zlate, zis „Roşcatu”, Florin Mangu, zis „Dumbo”, şi Bogdan Nistor, zis „Bobo”, tovarăşi de fapte cu Mihai Ghiaţă, zis „ICE” acuzaţi de comiterea de infracţiuni privind comerţul electronic. Judecătorii au dispus condamnarea lui Păun la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, a lui Zlate la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, a lui Mangu la 3 ani de închisoare cu executare şi a lui Nistor la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată.