Ada, Bacau: Ce poate indica suieratul la un copil de un an aparut dintr-odata, fara sa fi avut probleme inainte?
Suieratul este expresia unor turbulente ale fluxului de aer din caile respiratorii, care apar in urma ingustarii cailor respiratorii la diverse niveluri.

Suieratul care apare cand trage aer in piept, asociat cu raguseala sau tuse ori febra, poate indica o laringita. Daca apare brusc o tuse violenta, copilul pare sa se sufoce si nu sunt semne de raceala, atunci e posibil sa fi inghitit un corp strain.

Aceasta reprezinta o urgenta majora, daca obstructia devine completa evoluand spre stop respirator si deces. Suieratul care se aude cand da aerul afara si care poate fi asociat cu tuse,, febra sau rinoree, poate arata o bronsiolita sau criza de astm. Daca respiratia este rapida si dificila, copilul se invineteste, e agitat sau somnolent, geme, atunci trebuie sa-l ducem urgent la spital.

O cauza frecventa de suierat sau „harait” e si obstructia nazala, care are o evolutie suparatoare pentru copil si parinti (copilul respira greu daca are gura inchisa, are un somn agitat, se trezeste de multe ori). Spre deosebire de laringita sau bronsiolita/astm, de obicei nu asociaza insuficienta respiratorie acuta (cu semnele de gravitate de mai sus).