Succes la Transelectrica: daţi mai puţin, s-ajungă la toţi!

Succes la Transelectrica: daţi mai puţin, s-ajungă la toţi!

Listarea pe Bursă a încă 15% din companie a atras patru oferte pentru fiecare acţiune destinată investitorilor mici. Per total, a doua ofertă publică a fost suprasubscrisă cu peste 50%.

Oferta de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Trans­electrica, deţinute de stat, demarată pe 14 martie, s-a încheiat, ieri, cu succes. Investitorii s-au înghesuit să cumpere titluri la com­pania naţională de transport al energiei: subscrierile acestora acoperă în pro­porţie de peste 153% oferta Transelectrica.

Cei in­te­resaţi vor sta cu sufletul la gură până mâine, când va fi anunţat oficial preţul final. Însă, media ponderată a sub­scripţiilor indică o valoare de 15,3 lei/acţiune în cazul investitorilor mari şi de 15,6 lei/acţiune în cazul celor mici, ceea ce ar însemna că aceştia au obţinut câştiguri de 3,5%-5,4% în doar câteva zile.

Preţurile la care au putut fi făcute subscrierile s-au situat între minimul de 14,9 lei şi un maxim de 19,2 lei pe acţiune. Cum vor fi împărţite acţiunile

Doar 10% din "felia" din Transelectrica scoasă la vânzare sunt oferite micilor investitori, restul de 90% fiind destinate marilor cumpărători, care fac tranzacţii de peste 500.000 lei. Micii investitori au subscris 280% din ac­ţiuni.

Nu toţi cei interesaţi îşi vor primi acţiu­nile. Titlurile vor fi împărţite între cererile de subscriere efectuate la un preţ egal cu cel de ofertă, după principiul pro-rata, folosind algoritmul Bursei de Valori Bu­cu­reşti. Altfel spus, veţi primi mai puţine acţiuni decât aţi solicitat. Investitorii mici vor primi doar o acţiune pentru fiecare patru cerute, iar cei mari, două acţiuni din trei solicitate. "Aveam nevoie de o tranzacţie de succes care să impulsioneze î ncrederea investitorilor în piaţa de capital.“ DAN WEILER, director în cadrul BCR

DECIZIE

Se listează şi ultimele trei "Electrice" Guvernul a decis începerea procedurilor de listare la bursă a unor pachete reprezentând câte 15% din acţiunile deţinute la Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Acestea sunt ultimele trei filiale rămase la stat şi vor fi listate la recomandarea FMI. Fiecare dintre cele trei companii este deţinută în proporţie de 78% de Electrica SA, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 22%.

Electrica SA va dispărea de pe piaţă, întrucât FMI a cerut ca obiectul principal de activitate să fie transferat către Electrica Furnizare, firmă care, la rândul său, va fi privatizată până la sfârşitul lunii octombrie 2012. Citiţi şi:

  • S-a dat startul la oferta de acțiuni Transelectrica
  • Transelectrica nu repetă erorile făcute de Petrom

Ne puteți urmări și pe Google News