Această decizie intervine după summit-ul TrumpKim care s-au despărțit fără să ajungă la un acord. Aproximativ 30.000 de militari americani se află în Coreea de Sud.

Marile manevre pe care aceștia le fac împreună cu forțele sudcoreene sunt văzute de Phenian ca repetiții prealabile unei invazii, notează AFP. Dacă Trump a exclus o retragere a forțelor americane din Coreea de Sud, el a criticat însă costul acestor exerciții.

Miniștrii Apărării sud-coreean, Jeong Kyeong-doo, și american, Patrick Shanahan, au luat decizia sâmbătă, în cadrul unei discuții telefonice, de „a pune capăt exercițiilor Key Resolve și Foal Eagle”. Exercițiul „Foal Eagle”, care are loc în general primăvara, este unul din cel mai mare în cadrul manevrelor comune ale celor doi aliați, cu participarea a 200.000 de soldați sud-coreeni și 30.000 de soldați americani. „Key Resolve”, care se desfășoară de regulă în martie, este un exercițiu de comandament realizat cu ajutorul simulărilor informatice.

Decizia de sâmbătă vine în sprijinul eforturilor diplomatice pentru denuclearizarea peninsulei coreene și atenuării tensiunilor militare cu Phenianul.

Ieri, Washington-ul și Seul au indicat totuși că vor face exerciții militare „modificate” începând de astăzi și până la 12 martie. Aceste manevre de nouă zile vor fi, esențial, manevre „defensive” dar și exerciții ofensive cum era „Key Resolve”.

Numărul militarilor sud-coreeni și americani care vor lua parte la aceste manevre nu a fost precizat. Anularea manevrelor comune nu s-a făcut cu unanimitate, existând voci care au criticat faptul că aceasta va afecta pregătirea forțelor americane și sud-coreene și va oferi un avantaj Phenian-ului