Evenimentul Zilei > International > SUA recunosc că sunt pregătite să atace Iranul
SUA recunosc că sunt pregătite să atace Iranul

SUA recunosc că sunt pregătite să atace Iranul

SUA au recunoscut existența unui plan militar pentru atacarea Iranului, crescând, astfel, în mod semnificativ, tensiunile cu Teheranul, înaintea unor negocieri nucleare cruciale, de săptămâna viitoare.

Daniel Shapiro, ambasadorul SUA în Israel, a avertizat regimul iranian că doar ”o oportunitate de scurtă durată” există acum, pentru a ieși în mod democratic din impasul programului nuclear.

El a asigurat Israelul că, dacă diplomația va da greș, SUA sunt complet pregătite să facă apel la forța militară, pentru a pune capăt amenințării din partea Iranului înarmat nuclear. ”La un moment dat, vom decide, dacă diplomația nu funcționează”, le-a spus ambasadorul membrilor Asociației Israeliene a Avocaților.

”Ar fi preferabil să rezolvăm această problemă în mod diplomatic și prin folosirea presiunilor, nu prin folosirea forței militare. Dar asta nu înseamnă că n-am avea la dispoziție o astfel de posibilitate, nu doar că este disponibilă, dar este și pregătită. Planificarea necesară a fost făcută pentru a ne asigura că este gata”, a spus oficialul american.

Autoritățile americane s-au mai referit la acest plan și în trecut, dar doar în mod tangențial. Niciunul dintre oficialii de la Washington nu a mers atât de departe în declarații, de teamă că intențiile SUA ar putea fi interpretate greșit și ar putea duce la speculații referitoare la iminența unui atac.

Afirmațiile lui Shapiro vin să sublinieze și să întărească declarațiile recente ale președintelui Barack Obama, conform cărora SUA ”vor apăra Israelul” și vin în contextul temerilor americanilor că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea autoriza, unilateral, acțiuni militare contra Iranului.

Cuvintele sale nu vor rămâne, însă, fără ecou în Iran, într-o perioadă sensibilă, când Occidentul va încerca, săptămâna viitoare, la Bagdad, să convingă Iranul să renunțe de bunăvoie la capacitățile sale nucleare.
Sursa: The Telegraph