SUA au primit de la Japonia o plată secretă de 65 de milioane de dolari

SUA au primit de la Japonia o plată secretă de 65 de milioane de dolari

Un document diplomatic declasificat astăzi de Japonia dezvăluie că în 1972 autorităţile de la Tokio au plătit americanilor 65 de milioane de dolari pentru a-şi reinstitui controlul asupra arhipelagului Okinawa.

Este pentru prima oară când autorităţile nipone declasifică documente semnate cu SUA, în perioada războiului rece.

În 1971, Japonia a semnat un acord bilateral cu SUA, prin care se angaja să plătească 320 de milioane de euro pentru insula Okinawa.

Abia astăzi s-a aflat că pentru a i se restitui controlul asupra insulei, Japonia a plătit alte 65 de milioane de dolari. Documentele diplomatice declasificate arată că aceşti bani erau destinaţi costutilor legate de transferul bazelor militare americane pe arhipelag.

SUA au avut controlul asupra insulei Okinawa din cel de-al doilea război mondial (1945) şi până în 1952. Miza ocupării acesteia a fost cu atât mai mare pentru SUA cu cât reprezenta un loc ideal pentru a detaşa trupe americane necesare planului de invadare a Japoniei. Bătălia de la Okinawa, cum a rămas în istorie, s-a încheiat după 82 de zile de conflict. Bilanţul victimelor s-a ridicat la peste 12.000 de militari americani şi peste 100.000 niponi. Se estimează că din rândul populaţiei civile din Japonia au murit între 42.000 şi 150.000 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News