STUDII RAPIDE: Testul de sange care anunta infarctul

STUDII RAPIDE: Testul de sange care anunta infarctul

Intrebare. Cand inima este supusa stresului, sangele pare sa contina o cantitate mai mare dintr-o proteina numita NT-proBNP. Este posibil ca testarea nivelului din sange al acestei proteine sa ne previna din timp asupra unui atac de inima?

Studiul, realizat de Roche Diagnostics, o companie elvetiana furnizoare de servicii si aparatura medicala, a implicat 987 de persoane, majoritatea barbati, care aveau probleme cu inima, insa erau intr-o stare stabila. Participantilor li s-au facut teste de urina si sange, teste de efort si electrocardiograma. Pe parcursul a patru ani de monitorizare, 256 de subiecti au suferit un atac de inima, au dezvoltat afectiuni severe ale inimii sau chiar au murit. Din acel grup, 134 de persoane au avut cel mai mare nivel in sange al proteinei respective si 23 au avut cel mai mic. Riscul de a dezvolta o complicatie a crescut pe masura ce nivelul proteinei din sange era mai mare.

Cine va beneficia de pe urma studiului? Persoanele cu afectiuni de artera coronara, care apar atunci cand arterele ce duc sangele la inima se ingusteaza. Daca inima nu primeste destul sange, apar durerile in piept si, drept urmare, infarcturile sau, in timp, aritmii si chiar oprirea inimii.

Retineri. Este inca nesigur daca rezultatele studiului se pot aplica si femeilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde gasiti cercetarea? In numarul din ianuarie al „Jurnalului Asociatiei Americane Medicale” sau pe site-ul http://www.jama.com pentru un rezumat.