Evenimentul Zilei > Social > Strania poveste de spionaj a unui bătrân academician rus! A vândut secrete chinezilor?
Strania poveste de spionaj a unui bătrân academician rus! A vândut secrete chinezilor?

Strania poveste de spionaj a unui bătrân academician rus! A vândut secrete chinezilor?

Valery Mitko este cel mai recent caz din lungul șir de academicieni de vărstă înaintată acuzați sau condamnați în ultimii ani pentru „cooperarea” cu puteri străine .

Noutatea, de această dată, este că omul de știință rus este acuzat de trădare pentru transmiterea unor secrete de stat către China, aliatul Rusiei,  Valery Mitko, 78 de ani, președinte al Academiei Arctice de Științe din Sankt Petersburg, se confruntă cu o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, anunță site-ul The Moscow Times, citându-l pe avocatul apărării, Ivan Pavlov. Avocatul susține că acuzațiile aduse lui Valery Mitko sunt o fantasmagorie, întrucât clientul său a folosit doar informații academice și open-source pentru a-și redacta prelegerile pe care le-a ținut în China.

„Nu a fost vorba deloc de secrete de stat”, a spus Pavlov, referindu-se la călătoriile pe care Mitko le-a făcut de două ori pe an  în China pentru a vorbi la reuniuni academice. Pavlov a negat hotărât și faptul că Mitko ar fi  transmis documente autorităților chineze. „Considerăm aceste acuzații ca fiind absurde”, a adăugat el, exprimându-și speranța că acuzațiile vor fi retrase înainte de proces.

Mitko a fost arestat la domiciliu în februarie, când autoritățile l-au acuzat pentru prima dată de trădare, La începutul acestei luni, o instanță a extins arestul la domiciliu până pe 10 octombrie. Conform ordinului de arest la domiciliu citat de site-ul de știri Meduza, Mitko a fost de acord să culeagă informații „de natură militară” pentru serviciile secrete chineze din „interes egoist”.

Mitko, care are 78 de ani, este începând din 2016  profesor invitat la Universitatea maritimă Dalian din China. În această calitate, călătorind acolo de două ori pe an pentru a susține prelegeri despre hidrofizică.

În ciuda faptului că academicianul respinge vehement toate acuzațiile care i se aduc, anchetatorii par să aibă probe împotriva lui Mitko. O sursă apropiată anchetei a declarat agenției Interfax că între martie 2017 și martie 2018 Mitko ar fi transmis chinezilor informații detaliate despre tehnologia de detectare a submarinelor. Nu ar fi prima oară când chinezii încearcă să obțină acces la tehnologii cu aplicații militare folosindu-se de savanți pe care îi invită să predea în universitățile lor. Și în SUA au izbucnit în ultimul an scandaluri asemănătoare.

.