Evenimentul Zilei > Actualitate > Ajunge! Stop falşilor revoluţionari şi privilegiilor aberante
Ajunge! Stop falşilor revoluţionari şi privilegiilor aberante

Ajunge! Stop falşilor revoluţionari şi privilegiilor aberante

Peste 14.000 de revoluţionari beneficiază în prezent de Legea Recunoştinţei. Aceştia au dreptul la indemnizaţii băneşti, terenuri şi spaţii comerciale. Doar 4.400 ar mai putea avea aceste privilegii.

La 20 de ani de la Revoluţie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, în două decenii, ajungându-se la aproximativ 20.000 de revoluţionari, dintre care 14.000 primesc indemnizaţii lunare de 1.800 de lei. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost "şeful revoluţionarilor" – 32.000 de certificate erau valabile.

Cert este că mulţi revoluţionari au obţinut deja un salariu pe viaţă de la stat, împrumuturi preferenţiale, terenuri, bilete de tren gratuite sau spaţii comerciale. O parte dintre ei au primit şi case, fie în chirie sau cumpărate pe nimic. De asemenea, au beneficiat de scutiri de impozite şi de credite bancare preferenţiale, prin Legea Recu noştinţei.

EVZ are tot respectul pentru cei cărora le datorăm libertatea din prezent, dar este absolut necesară o epurare a impostorilor. În ceea ce priveşte indemnizaţiile şi celelalte privilegii, România este singura ţară din lume unde revoluţionarii beneficiează de asemenea privilegii.

Boc: Răniţii şi urmaşii trebuie să aibă prioritate

Premierul Emil Boc a declarat, recent, că "reparaţie morală şi materială trebuie să aibă în continuare, mă refer la reparaţia materială, cei care într-adevăr au avut victime, familiile care au avut victime în familie, deci la cei decedaţi şi la urmaşii acestora, la cei răniţi, trebuie să aibă prioritate din partea statului român".

În ceea ce priveşte celelalte categorii de revoluţionari, prim-ministru a explicat că se vor face toate analizele şi se va "discuta cu cărţile pe masă cu toţi cei implicaţi".

2.059 de urmaşi şi 2.395 de răniţi

Dacă s-ar pune în aplicare intenţia Executivului, iar calitatea de revoluţionar va fi păstra tă doar de urmaşi şi răniţi, statul nu va mai plăti aproximativ 72 de milioane de euro pe an, ci aproximativ 22 de miloane. La această sumă s-ar adăuga totuşi facilităţi precum: o locuinţă cu chirie sau cumpărată de la stat cu un preţ mic, teren intravilan sau extravilan şi chiar credite bancare cu dombândă subvenţionată.

Asta, pentru că, potrivit Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), George Costin, în prezent 2.069 de persoane au calitatea de urmaşi eroi martir, iar 2.395 de persoane au certificate pe care este trecut: "luptători răniţi" sau "luptători răniţi şi reţinuţi".

Pe de altă parte, în dreptul categoriei "luptători remarcaţi prin fapte deosebite" figurează 16.012 de revoluţionari, iar 588 de persoane au în buzunar o hârtie care atestă că au fost reţinuţi în acele zile. 189 sunt revoluţionari participanţi.

LEGEA RECUNOŞTINŢEI

10.000 de metri pătraţi de teren extravilan şi 500 în localitate, casă şi loc de veci

Cei care sunt revoluţionari pot beneficia de loc gratuit în cimitir, de servicii medicale, medicamente compensate şi chiar de transport gratuit. Mai mult, un asemenea certificat dă dreptul celui care îl deţine să primească o casă în chirie de la stat sau să o cumpere cu o sumă modică. Aceştia pot deveni proprietari a peste 10.000 de metri pătraţi de teren în afara localităţii şi să ia de la primărie şi 500 de metri pătraţi în localitate. Totuşi, pământul nu poate fi înstrăinat timp de 10 ani.

Legea Recunoştinţei mai dă dreptul celor care beneficiază de certificatul de revoluţionar la acordarea unei subvenţii egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, şi chiar la ajutor financiar pentru achiziţionarea rechizitelor şcolare ale membriilor familiei. Asta, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie.

Primăriile mai sunt obligate să le dea spaţii comerciale, iar Casele de Pensii sunt obligate să asigure plata tratamentelor medicale ale revoluţionarilor în spitale, policlinici şi în staţiunile balneoclimaterice. Nici taxele pentru servicile publice de radiodifuziune şi tv şi impozitul pentru casă nu le mai plătesc aceştia. Cei cu invaliditate locomotorie pot primi gratuit o maşină adaptată nevoilor.

REACŢII

"Răul a fost făcut deja"

În timp ce premierul spune că 20 de ani au fost suficienţi pentru acordarea acestor faci lităţi, secretarul de stat este de părere că nu se pot tăia aceste drepturi.

"Răul a fost făcut deja. S-a dat o lege pentru a cumpăra această masă de oameni. Nu poţi da înapoi acum. Sunt mulţi care trăiesc numai cu acest venit", a explicat George Costin. Totuşi, acesta a adăugat că, acolo unde a fost cazul, adică s-a demonstrat că certificatul nu a fost merit, a fost retras. Aşa se va proceda şi în continuare.

"Am anulat certificatele care au fost reanalizate în baza legii date în 2004 şi care nu aveau fundament. 178 se află în procedură de anulare, iar 145 au fost retrase. Totodată, 1.500 de persoane au depus contestaţii în urma deciziei noastre. Ele sunt analizate în prezent", se arată într-un răspuns dat de SSPR pentru EVZ. Şi revoluţionarii care au colaborat cu fosta Securitate nu mai au certificat. Potrivit SSPR, până acum au fost descoperite 194 de persoane care au dosar la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Tuturor li s-a retras privilegiul de care s-au bucurat ani buni.

Mărieş: "Recunoştiinţa nu are termen de expirare"

Întrebat dacă drepturile revoluţionarilor ar trebui să fie sistate, diminuate sau restrânse, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, este de părere că aceste drepturi nu pot fi luate "niciodată".

"Recunoştiinţa nu are termen de expirare. Recunoştinţa este recunoştinţă, care trebuie acordată celor care cu adevărat au adus libertatea în decembrie 1989. Domnul Boc să se mai gândească puţin şi dacă temperaturile de afară ne provoacă la declaraţii, e bine să ne băgăm picioarele în găleata cu apă rece, să ne aşezăm la masa dialogului şi după dialog să facem declaraţii", a declarat Mărieş.

194 de revoluţionari
au rămas fără certificat pentru că au colaborat cu Securitatea

IMPOSTORI

Unul a tras cu tancul în Biblioteca Universitară, altul s-a îmbătat şi a fost arestat pentru scandal, iar doi fraţi din Popeşti-Leordeni au distrus actele primăriei. Vasile Blaga dormea

Aparte este cazul fostului maior Mircea Mureşan, în prezent general în rezervă, comandantul Regimentului 20 Tancuri. Potrivit ordinului de pe unitate, furnizat de Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", Mircea Mureşan a descins în Piaţa Palatului pe 22 decembrie, cu un număr de 35 de tancuri.

Maiorul Mureşan menţionează în documentul respectiv: "Cadrele şi militarii în termen sunt hotărâţi să apere independenţa şi suveranitatea patriei noastre socialiste". Pe tot timpul staţionării în "frontul" din Piaţa Palatului Republicii au fost folosite 746.876 de proiectile, un număr incredibil de mare. Numai pe 23 şi 24 decembrie au fost trase 34 de obuze din tunurile de 100 mm ale tancurilor. E de fapt explicaţia pentru halul în care a ajuns Biblioteca Universitară. Pentru aceste fapte de arme, Mircea Mureşan a devenit revoluţionar remarcat cu fapte deosebite.

Luptători de Leordeni

Memoria celor 42 de morţi timişoreni a căror cenuşă a fost aruncată într-o gură de canal din Popeşti-Leordeni e păstrată doar printr-un monument minimalist. Dorinţa rudelor, prietenilor şi chiar a autorităţilor de a ridica o bisericuţă în acel loc e blocată de doi fraţi, Pavel şi Toma Şutru, revoluţionari cu documente. Posesorul pământului respectiv e Pavel Şutru, zis "Cocor". Teren de 5.000 mp dobândit în urma activităţii revoluţionare. Nu vor să facă schimb de pământ sau să vândă terenul. Potrivit martorilor, cei doi şi-au început cariera revoluţionară abia pe 23 decembrie ’89. Faptele lor de arme au fost spargerea geamurilor primăriei părăsite şi aruncarea în stradă a actelor găsite. Obiectivul nr. 2: confiscarea ştampilei. Apoi, a fost o formalitate alegerea ca primar FSN a lui Toma Şutru şi introducerea în consiliul local a lui "Cocor". Ţinta nr. 3, repartizarea de locuinţe neamurilor lor.

Revoluţionar că s-a îmbătat

Un caz de revoluţionar fals îl reclamă Victor Stămurean, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor, Participanţilor şi Arestaţilor în Revoluţie Lugoj – decembrie 1989. "Balint Petrică Dorin, zis «Bedeu» a devenit revoluţionar din greşeală", se revoltă omul. Culmea, "Bedeu" recunoaşte, într-o declaraţie dată în 1990 ziarului lugojean "Drapelul" că, pe 20 decembrie ’89, seara, a fost săltat de Miliţie de-acasă, unde se afla cu un prieten, pe motiv că făcea scandal.

Lucru perfect adevărat după cum reiese din declaraţia plutonierului Bilă Leontin, miliţianul care l-a arestat. "Când am ajuns la acea adresă, am constatat că gălăgia şi scandalul au fost făcute de numitul Balint Petrică Dorin, împreună cu un prieten deal său, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. (…) Balint nu a fost reţinut pentru că ar fi participat la evenimentele revoluţionare din Lugoj, ci pentru că a fost reclamat de vecini că făcea scandal", spune, senin, plutonierul Bilă.

Culmea e că după ce a primit o condamnare de doi ani de închisoare, Balint devine preşedintele filialei Asociaţiei 16-21 decembrie 1989. "Bedeu" este membru al Institutului Revoluţiei Române. Despre individ, directorul Ionel Drăguşin susţine că era mâna dreaptă a lui Emilian Cutean, fostul şef al SSPR.

Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", aflat în urmă cu un an de 40 de zile în greva foamei, pentru a forţa puterea să desecretizeze dosarele revoluţiei, a fost tranşant: "Foarte mulţi dintre preşedinţii de asociaţii de revoluţionari din ţară sunt cumpăraţi şi menţinuţi în funcţii tocmai de către şmecherii locali, falşi revoluţionari".

Blaga, cu pieptul gol la Ştei

Unul dintre cele mai tari cazuri pe tema imposturii revoluţionare este cel al ex-ministrului de Interne, Vasile Blaga. Acesta are "certificat de revoluţionar remarcat", obţinând în această calitate 500 mp intravilan în Oradea. Dezvăluirile au fost făcute de săptămânalul "Academia Caţavencu".

Pe 21 decembrie 1989, Blaga dormea în propriul apartament din oraşul Ştei (Bihor), unde era vameş. Pe 22 decembrie, după fuga lui Ceauşescu, actualul ministru a intrat în clădirea administrativă a oraşului şi a înfiinţat organizaţia locală a FSN. Ulterior, a primit certificatul de revoluţionar. Terenul pe care l-a primit în 2002 a fost donat de Vasile Blaga tocmai în 2006. În acel moment, liderul PDL era deja unul din cei mai puternici politicieni români.

RECUNOŞTINŢĂ "LOR"

23 de parlamentari din actuala legislatură au patalama de revoluţionar

Potrivit unei informări – solicitate de "Evenimentul Zilei" în februarie anul trecut – a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, conduse de liberalul Raymond Luca, deputaţii şi senatorii aleşi în legislatura 2008- 2012, care aveau certificate de revoluţionar la data de 18.02.2010 sunt în număr de 23.

Astfel, şapte dintre membrii Senatului au certificatul de revoluţionar preschimbat tipărit conform Legii nr. 341/2004: Berceanu Radu Mircea, Blaga Vasile, Greblă Toni, Ion Vasile, Marcu Gheorghe, Nicolaescu Sergiu-Florin şi Secăşean Iosif. Cu certificat de revoluţionar conform Legii nr. 42/1990, care nu şiau preschimbat actul şi care nu au certificat de revoluţionar preschimbat conform Legii Recunoştinţei şi nu au fost propuşi spre avizare de către SSPR, mai sunt doar trei: Nistor Vasile, Verestoy Attila şi Voicu Cătălin.

La deputaţi, cu certificat de revoluţionar preschimbat tipărit sunt: Firczak Gheorghe, Mircovici Niculae, Movilă Petru, Niţu Adrian Honorel şi cantautorul Socaciu Victor. Cu certificat preschimbat încă netipărit la acea dată mai erau trei: Croitoru Cătălin, Nicolicea Eugen şi Stroe Radu.

Deputaţii cu certificat de revoluţionar conform Legii nr. 42/1990, care nu aveau certificat-preschimbat erau: Iorguş Zanfir, Păun Nicolae, Ştefan Viorel, Vasile Aurelia şi Vâlcu Samoil.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: