Curtea de Conturi îl acuză pe primarul Romeo Stavarache că a prejudiciat bugetul local după ce a acordat sporuri ilegale angajaţilor.
Experţii băcăuani ai Curţii de Conturi au cerut Tribunalului Bacău sechestru asigurător pe bunurile foştilor şi actualilor funcţionari de la vârful municipalităţii, pentru că ar fi creat un prejudiciu de patru milioane de lei bugetului local. Cei acuzaţi din mandatul trecut sunt primarul Romeo Stavarache (PNL), secretarul primăriei, Ovidiu Popovici, şi directorul economic, Leonard Pădureanu, aflaţi încă în aceleaşi funcţii, şi fostul viceprimar Nicolae Onica (PNL), plecat din cadrul instituţiei.
Mărul discordiei, în consiliul local
Printr-o hotărâre a Consiliului Local Bacău, emisă pe 28 decembrie 2006, 2.500 de angajaţi ai primăriei au primit în plus la fiecare salariu câte 600 de lei, care reprezentau sporuri pentru îmbrăcăminte, hrană şi medicamente. În urma unui control de rutină, reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat că plăţile au fost efectuate în afara unui cadru legal. „Noi am cerut baza legală, iar reprezentanţii primăriei ne-au arătat o hotărâre de consiliu local. Din punctul nostru de vedere, acea hotărâre nu e un temei legal. Trebuia o lege, o hotărâre de guvern sau o ordonanţă de guvern, nu o hotărâre de consiliu local“, a declarat Gheorghe Neicuţescu, directorul Curţii de Conturi Bacău de la acea vreme, actualul consilier de conturi la Curtea de Conturi a României. Astfel, experţii de la Curtea de Conturi Bacău au sesizat instanţa Tribunalului Bacău că de acest prejudiciu se fac răspunzători cei patru reprezentanţi ai primăriei şi s-a cerut sechestru asigurător asupra bunurilor personale ale acestora.
„Noi ne-am făcut datoria şi am înştiinţat instanţa. Nu punem noi sechestru. Instanţa va decide de acum încolo“, a declarat Neicuţescu. „Procesul este în desfăşurare. Acum e prima etapă. Următorul termen va fi pe 5 noiembrie şi nu cred că procesul va dura mult“, a declarat Elena Petraru, purtător de cuvânt al Tribunalului Bacău. Primăria: „E perfect legal!“ În replică, reprezentanţii primăriei afirmă că acordarea sporurilor salariale s-a făcut în baza unui temei legal. „Contractul colectiv de muncă e perfect legal, pentru că e emis conform unei hotărâri judecătoreşti. Angajaţii primăriei îşi primesc şi acum aceste drepturi salariale“, a declarat Mihaela Grosu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău. „Au fost emise două hotărâri judecătoreşti, care au putere de lege. În plus, Curtea de Conturi nu are competenţa de a se pronunţa cu privire asupra legalităţii unui contract de muncă“, a adăugat Grosu.
TRASEU Daţi în judecată şi de prefectură Scandalul „bonusurilor“ primite de angajaţii Primăriei Bacău a fost făcut cunoscut de EVZ într-un articol publicat pe 10 decembrie 2007. La acea vreme, funcţionarii au fost înştiinţaţi că trebuie să restituie aproximativ 20 de milioane de lei vechi. Hotărârea consiliului local fusese atacată iniţial în instanţă de Prefectura Bacău, dar Tribunalul a dat câştig de cauză primăriei şi angajaţii au început să primească banii. Prefectura a contestat şi a câştigat la Curtea de Apel. Apoi, Curtea de Conturi s-a sesizat şi a înştiinţat Tribunalul Bacău în legătură cu prejudiciul creat.