Editura Evenimentul si Capital

Statul Paralel - Deep state, cum îi spune Donald Trump - continuă să existe și să acționeze. Azi: Tărăboiul - Amendamentele la Legea Grațierii

Autor: | | 10 Comentarii | 3472 Vizualizari

Cine a urmărit miercuri seara România 9 de pe TVR va fi ghicit plictiseala mea în timpul discuției interminabile despre amendamentele depuse de Șerban Nicolae la Legea grațierii și aprobat de Comisia juridică a Senatului.

Dînd curs datoriei profesionale, Ionuț Cristache a realizat o transmisie directă din Piața Victoriei. N-am onorat invitația sa de a-i întreba pe cei doi TeFeLiști invitați să motiveze descinderea lor în stradă. Acum îmi dau seama c-am greșit. Cei doi au fost prezentați drept Pătru și Cătălina. Nici nume de familie, nici profesie.

Dincolo de faptul că amîndoi repetau clișee demagogice din proza Diviziei Presă a Binomului, ea prezentînduse înfășurată în tricolor, după modelul de prost gust practicat de ziaristul prezidențial Rareș Bogdan, m-a surprins refuzul lor de a-și da numele întreg și profesia.

Ar fi trebuit să-i întreb de ce-și ascund identitatea dacă sînt protestatari de adevăratelea. Peste tot în lume, adevărații protestatari, însuflețiți de crezuri, n-au nici o șovăială în a-și declina identitatea în fața camerelor de luat vederi. Pentru a fi pe placul TeFeLiștilor, mobilizați de Statul paralel să iasă în stradă, partenerii mei de platou îl supuneau pe Șerban Nicolae, prezent în emisiune, unui tir de acuzații gata să amintească de cele aduse dușmanului de clasă la Procesele de la Moscova.

În calitatea mea de comunist, ultimul și singurul comunist declarat din România, sînt un dușman înrăit al corupților, cum sînt și al bogatășilor fără măsură în general. Dacă am denunțat și denunț mai departe activitatea Binomului SRI-DNA, am făcut-o și o fac pentru că – așa cum am mai scris – această activitate n-are nici o legătură cu lupta împotriva corupției. Sub steagul viu colorat al Luptei împotriva corupției, sergenții majori care alcătuiesc Statul paralel, Deep state, cum i-a zis Donald Trump variantei americane a Sistemului moldo-valah de la noi, au reînviat fosta Securitate.

Prin concubinajul, la figurat dar și la propriu, dintre SRI și DNA, SRI, urmaș al Securității, a căpătat dreptul de a ancheta și aresta. Pînă atunci, începînd cu domnia lui Virgil Măgureanu și terminînd cu cea a lui Radu Timofte, implicarea SRI în viața politică, componentă de esență a Statului Paralel, se rezuma la diversiuni de presă, la manipularea ONG-urilor și la codoșlîcul politic.

Cînd SRI, prin DNA, a putut convoca pe orice politician și aresta preventiv pe oricine voia mușchii lui, Deep state sau Statul Paralel a devenit o forță de neînvins în România. Sub acest semn, inițiativa lui Șerban Nicolae mi s-a părut ciudată. Ciudată (nu dibuiam interesul mai adînc din spatele inițiativei), dar mai ales inoportună. Corupția e mai departe identificată în România bolșevizată cu trădarea de Patrie de pe vremea lui Nicoale Ceaușescu și cu punerea în slujba imperialismului anglo-american de pe vremea Anei Pauker.

Orice tentativă de a grația fapte de corupție devine un semnal grav pentru adevărata luptă împotriva corupției. În planul politicii penale, societate noastră poate considera corupția mai periculoasă decît traficul de droguri pentru alte societăți. La fel sînt societăți pentru care corupția e mai puțin periculoasă decît uitatul pe sub fustele femeilor. Cîtă vreme Corupția e văzută în România ca principalul pericol pentru ființa națională e bine ca politicienii să evite orice încercare de a micșora sancțiunile pentru cei corupți sau de a propune legi suspectate ca fiind în favoarea corupților.

Amendamentul lui Șerban Nicolae a fost inoportun și prin raportare la ipostaza sa de lider al Partidului de Guvernămînt. PSD-ul poartă încă de pe vremea FSN-ului povara de a fi etichetat drept al corupților. Prin urmare, așa cum s-a întîmplat și în cazul votului din străinătate la prezidențialele din 2014, nimic nu e mai ușor decît să exploatezi orice inițiativă a PSD-ului în domeniul anticorupției, chiar și una corectă drept semnul că e în favoarea corupților.

De ce a introdus Șerban Nicolae amendamentele respective? e o întrebare fără nici o relevanță. Așa cum am arătat în intervenția mea de om exasperat de transformarea emisiunii de la TVR de către unii participanți în Tribunal al Poporului, din toate punctele de vedere - de la cel constituțional pînă la cel democratic – Șerban Nicolae putea introduce orice amendament, inclusiv cel potrivit căruia condamnații pentru fapte de corupție vor fi nu numai grațiați, dar și duși cu alaiul prezidențial acasă la ieșirea din închisoare.

Din punctul de vedere al bunului simț, miercuri, 3 mai 2017, nu s-a întîmplat nimic care să justifice nici Răstignirea mediatică a lui Șerban Nicolae, nici larma TeFeLiștilor, nici intervenția lui Klaus Iohannis și nici campania declanșată de Divizia Presă a Binomului. Un senator și-a exercitat dreptul de a depune un amendament. Nu putem interzice unui parlamentar să depună ce amendament vrea, să propună ce proiect legislativ vrea, așa cum nu putem interzice unui ziarist să scrie ce vrea, și lui Rareș Bogdan să ne țină discursuri anticorupție făcîndu-i cu ochiul lui Marian Vanghelie.

Problema apare doar atunci cînd amendamentul unui parlamentar, considerat precum cel al lui Șerban Nicolae – inoportun –, e acceptat de Parlamentul supus majorității. Din acest punct de vedere, ziua de miercuri ne-a făcut să tresărim și să fim atenți nu prin depunerea amendamentului, ci prin votarea lui de către Comisia juridică a Senatului, dominată de majoritatea PSD-ALDE.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate