Evenimentul Zilei > Actualitate > Statul a câştigat un proces cu un mort
Statul a câştigat un proces cu un mort

Statul a câştigat un proces cu un mort

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a lăudat, printr-un comunicat emis luni, că statul român a câştigat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Strasbourg.

Ceea ce nu conţinea informarea MAE este că Barbu Anghelescu, din comuna Turcineşti, Gorj, este decedat de aproape şapte luni. În comunicatul MAE se arată că Barbu Anghelescu nu a probat acuzaţiile de rele tratamente la care ar fi fost supus de oamenii legii în timpul unei anchete.

În 1996, Anghelescu a susţinut, cu certificat medico-legal, că a fost agresat de poliţişti în timpul unui control de rutină. Poliţiştii au arătat şi ei că acesta i-a lovit şi că a refuzat testarea cu fiola şi recoltarea de probe biologice. Barbu Anghelescu a fost arestat preventiv şi a petrecut zece zile în arest, sub acuzaţia de ultraj şi de refuz de a se supune testării în vederea stabilirii alcoolemiei.

Acesta a fost condamnat de Tribunalul Gorj la un an de închisoare, dar a fost achitat în 2001 de Curtea de Apel Piteşti. În 2002, Parchetul Militar Craiova i-a achitat pe ofiţerii acuzaţi şi a închis cazul. Barbu Anghelescu a dat statul în judecată la CEDO, care a stabilit, în octombrie 2004, să i se acorde despăgubiri de 7.000 de euro. Anghelescu a cerut apoi daune mai mari, dar între timp a fost ucis de un nepot şi este înmormântat în cimitirul situat lângă sediul primăriei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: