Statuia Fecioarei Maria, din marmură, ridicată  lângă biserica reformată păstorită odinioară de Laszlo Tokes, a fost vandalizată în această dimineață. Persoane care momentan au rămas necunoscute au ridicat statuia de pe soclu și au trântit-o la pământ.
Polițiștii de la Secția 3 caută un tânăr de 25 de ani, blond, cu constituție astenică. El a fost văzut de un martor în timp ce a atacat statuia și a împins-o jos de pe soclu. În cădere, marmura de Carrara s-a spart în mai multe locuri, iar pe corpul statuii au apărut fisuri.

„În forma ei actuală, statuia Sfântei Maria, în mărime naturală, datează din anul 1906 şi este aşezată într-o capelă de granit construită în stil roman, realizată de sculptorul Stroll”, explică enciclopedia Banatului, Banaterra.
Statuia a fost amplasată în Piața Maria din Timișoara, pe locul pe care se crede că a fost executat Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei ţărăneşti din 1514 împotriva feudalilor.  Pe spatele monumentului se află următoarea inscripţie, în limba maghiară: „Sfintei Fecioare Patroane, pe locul unde a suferit Gheorghe Doja cumplita moarte – Locuitorii oraşului Timişoara ofer ofrandă pioasă acest monument în 1906”.
Acum autoritățile cred că vandalizarea are la bază exact mesajul maghiar.