Stângă a aruncat iarăşi pisica în curtea altora

Stângă a aruncat iarăşi pisica în curtea altora

Ratarea calificării în play-off-ul de calificare la Campionatul Mondial din 2013 i-a prilejuit selecţionerului tricolorilor o nouă ieşire egosită.

Reprezentativa masculină de handbal a României n-a fost în stare să se califice în play-off-ul Campionatului Mondial de anul viitor. Învingători în tur, la Bucureşti, 25-22, tricolorii au fost răpuşi ieri, la Minsk, scor 23- 28, de către Belarus.

Cu un procentaj slab în repriza secundă, dar şi loviţi de ghinion (mingea a izbit de opt ori bara gazdelor şi sau irosit 3 lovituri de la 7 metri), handbaliştii antrenaţi de Vasile Stângă au fost surclasaţi pe alocuri de bieloruşi. Finalul a fost strâns, dar nu reflectă situaţia de pe parcursul jocului. Antrenorul ruşinii din 2011 Aflat pe bancă la una dintre cele mai mari ruşini din istoria sportului românesc, eşecul cu Algeria, scor 14-15, de la Mondialul din 2011, Vasile Stângă nu şi-a schimbat discursul.

"Atât putem. De vină este nivelul campionatului intern. Ceea ce s-a antrenat nu s-a făcut. Ce p...a mă-sii să fi făcut? Există vreo explicaţie pentru astfel de ratări? Stamate dă «învârtită», în loc să tragă tare", declara atunci Stângă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat la vreme respectivă dacă se consideră vinovat pentru nereuşită, cel care a adus jocul Bingo în România a afirmat în ianuarie 2011: "Domnule, nici psihologul nu înţelege ce s-a întâmplat! Nimeni! Cu ce este de vină antrenorul? S-a ajuns în faţa porţii, dar s-a ratat. Toţi neaveniţii care habar n-au de sport şi-au dat cu părerea despre mine. Nu mă leg de post. Am venit să ajut. Dacă vine unul mai pregătit, mă dau la o parte".

Preşedintele Cristi Gaţu l-a ţinut în braţe pe Vasile Stângă, menţinându-l în funcţie.

Vali Ghionea este realist: "Nu s-a putut mai mult"

"România a arătat bine până la un anumit moment, am început repriza secundă foarte prost, nu am marcat niciun gol timp de 10 minute. Asta este, pe viitor sperăm să învăţăm, se pare că învăţăm destul de greu din greşeli. Pentru noi, ca echipă, era important să jucăm la Campionatul Mondial. Păcat că nu mergem mai departe. Am făcut multe greşeli în atac, am mai reuşit să reparăm pe final, dar nu s-a putut mai mult", a declarat ieri Valentin Ghionea la DigiSport.

Novanc, băgat în ceaţă

Marius Novanc a zis: "Am venit aici să ne facem meseria, dar, din păcate, am mai ratat o calificare. Începutul celei de-a doua reprize a fost foarte greu. Sau făcut foarte multe greşeli în acele 10 minute, a fost o ceaţă totală. Acolo s-a pierdut meciul. Am avut un final bun, dar nu am reuşit să remontăm diferenţa. Rutenka este foarte bun, eu îl apreciez, are calităţi extraordinare. Este un jucător profesionist, ar trebui să luăm notiţe de la el. Cu siguranţă că a fost decisiv pentru ei. Nu este plăcut să te uiţi la Mondial la televizor, pentru că acolo sunt adevăraţii handbalişti. Din păcate, trebuie să suferim din cauza greşelilor făcute."

Birtalan şi Gaţu acuză

"Sunt mâhnit când văd că un jucător de echipa naţională evoluează în halul ăsta. Eşti jucător de echipă naţională? Joacă handbal! Dacă nu ştii, lasă-te de meserie, fă altceva! Nu este admisibil ca jucătorii pe care noi îi considerăm valoroşi să nu marcheze timp de 10 minute! Românii sunt un popor iubitor de handbal, s-a văzut asta în meciul- tur, dar handbaliştii noştri nu au înţeles acest lucru. Ce aş schimba? Foarte multe, dar nu vreau să mai vorbesc acum, deoarece sunt foarte supărat," a declarat Ştefan Birtalan.

Un alt fost campion mondial, Cristian Gaţu, trage în antrenorul Vasile Stângă. "Din păcate, au fost foarte multe greşeli. Nu ştiu de ce nu s-a continuat cu Stamate şi a fost introdus Şania. Csepreghi - la fel", a declarat Gaţu, preşedintele federaţiei de specialitate, tot la DigiSport, postul care a transmis în direct jocul de ieri. "Bieloruşii ne-au bătut clar. Noi nu avem la naţională un lider şi s-a văzut asta. Miza jocului şi-a pus amprenta pe unii dintre jucători, singura explicaţie e reprezentată de emoţii. “ VASILE STÂNGĂ, antrenorul naţionalei de handbal a României

EXPLICAŢIE

"Nu avem un lider la naţională"

În loc să-şi asume vina, selecţionerul Vasile Stîngă a procedat ca şi în alte dăţi: a dat vina pe jucători, cărora le-a imputat lipsa de valoare.

"Din păcate, am ratat o nouă şansă de a juca la Mondial. Asta ne este valoarea, bieloruşii au arătat că ştiu mai mult handbal decît noi. Ei au vrut mai mult. Ne-au costat greşelile individuale, cele din apărare... Am ratat şi foarte mult, portarul lor a prins o zi foarte bună. Când portarul scoate 20 de mingi, e foarte greu să câştigi. Trebuie să lucrăm la ştiinţa jocului. Bieloruşii ne-au bătut clar. Noi nu avem la naţională un lider şi s-a văzut asta. Miza jocului şi-a pus amprenta pe unii dintre jucători, singura explicaţie e reprezentată de emoţii. Ştiam că fac aceeaşi schemă, dar nu am ştiut să ţinem pivotul şi, nu în ultimul rînd, portarii nu au prins o formă la fel de bună ca în meciul-tur. De o grămadă de ani e la fel de dureros să privim Mondialele la televizor. Şi bieloruşii o să aibă meci foarte greu în play-off, dar ei iubesc handbalul, e un sport pe care îl cunosc. Cei mai deştepţi câştigă mereu", a declarat Vasile Stângă, tehnician care ar putea fi înlocuit de la cârma tricolorilor. Totul depinde de Comitetul Executiv, for dirijat de Cristian Gaţu.