Evenimentul Zilei > Actualitate > Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei soluţii
Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei soluţii

Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei soluţii

Democrat- liberalii încearcă mâine să detensioneze situaţia din partid, după demisia în bloc a conducerii.

Liderii PDL se întrunesc din nou mâine, pentru a decide care va fi viitorul partidului şi, mai ales, în mâinile cui va sta. Variantele care se conturează în acest moment sunt:
1. Interimat, asigurat cel mai probabil de Vasile Blaga. Acesta s-ar putea prelungi până după alegerile parlamentare, cu condiţia să se poată modifica statutul, astfel încât conducerea interimară să aibă dreptul de a valida listele de candidaţi la parlamentare.
2. Alegeri interne convocate imediat, într-o săptămână- două, iar partidul să fie condus de un comitet, care să fie practic responsabil de organizarea acestora. Mai multe voci din PDL s-au pronunţat public în favoarea acestei variante, unul dintre susţinători fiind chiar preşedintele demisionar al PDL, Emil Boc.
"Ar trebui stabilită o dată a Convenţiei, care să legitimeze o nouă conducere. De aceea am făcut acest gest (n.r. conducerea partidului să-şi dea demisia), să deschidem drumul spre o nouă conducere" a declarat acesta ieri.
Pentru o bună parte a liderilor PDL, Convenţia Extraordinară este ca şi convocată, deşi nu s-a luat o decizie în acest sens: ieri, deja unii dintre aceştia începuseră fie să anunţe că vor candida la o funcţie de conducere, fie să povestească pe cine vor susţine la şefia PDL.
Astfel, Teodor Baconschi, fost prim-vicepreşedinte, era sigur că va candida la o funcţie de conducere în PDL sau liderul deputaţilor, Mircea Toader.
În schimb, preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, cel al PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc şi cel al PDL Galaţi, Mircea Toader, anunţau deja că vor susţine candidatura lui Vasile Blaga la şefia PDL, numai să şi-o depună.
"Eu o să-l susţin, aşa cum l-am susţinut tot timpul (…). Şi cred că-şi va depune candidatura. Din toate discuţiile pe care leam avut, cred că-şi va depune candidatura", a declarat Hava, conform Agerpres.
Dacă unul dintre candidaţi ar putea fi Vasile Blaga, nu este limpede ce contracandidat ar putea avea acesta. Sulfina Barbu şi-a exprimat dorinţa ca viitorul preşedinte să fie cineva, care să fi confirmat în alegerile locale. Surse democrat-liberale spun că în partid se poartă chiar discuţii pentru renunţarea la candidaturile pe bază de moţiuni.
Aceasta ar permite scurtarea termenelor de organizare a convenţiei şi ar permite candidaturi libere la funcţiile de conducere, şi nu pe liste cu prezidenţiabilul.
3. Alegeri interne, dar mai spre toamnă, şi până atunci interimat. Această variantă ar permite PDL să ia pulsul evenimentelor: dacă USL scade sau nu în sondaje, cum va evolua PDL în ochii alegătorilor şi dacă Mihai Răzvan Ungureanu, care a anunţat că va iniţia o construcţie menită să coaguleze dreapta, va înregistra vreun succes cu aceasta.
În funcţie de aceste evoluţii, democratliberalii ar putea lua o decizie privind constituirea unei mişcări populare pe dreapta.
Cum rămâne cu MRU?
La Colegiul Director de joi s-a discutat şi despre revitalizarea ideii Mişcării Populare. Deşi lideri locali ca Gheorghe Falcă şi George Scripcaru s-au pronunţat pentru grăbirea alăturării PDL de MRU, iar Marius Spânu a propus chiar ca acesta să fie uns direct preşedinte, majoritatea stucturilor de conducere din PDL manifestă reticenţă faţă de idee, spunând că fostul premier trebuie să demonstreze mai întâi ce poate.
De altfel, însuşi Traian Băsescu a declarat, în mai multe rânduri, că pe Ungureanu trebuie să-l accepte mai întâi partidul.
"Ar trebui stabilită o dată a Convenţiei, care să legitimeze o nouă conducere. De aceea am făcut acest gest, să deschidem drumul."
EMIL BOC, preşedinte demisionar al PDL

Câţiva dintre foştii membri ai conducerii PDL sunt decişi să candideze pentru un nou mandat.
La sfat cu Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pe Emil Boc joi seara, după ce conducerea PDL a decis să demisioneze în bloc. Boc a relatat ieri despre conversaţia telefonică, spunând că preşedintele le-a dat şi sfaturi democrat-liberalilor.
"Să ne păstrăm calmul", a răspuns el, întrebat ce le-a recomandat Băsescu lui şi colegilor lui. Şeful statului se află de joi seara la vila de protocol de la Neptun, unde îşi va petrece week-end-ul alături de soţia sa.
Surse democrat-liberale au declarat, pentru Mediafax, că este de aşteptat ca pe la vilă să-şi facă apariţia, în week-end, unii lideri ai PDL, dornici să se consulte cu Traian Băsescu înainte de şedinţa Colegiului Director de mâine.
Citiţi şi:

  • Unii lideri de filiale spun că l-ar vrea pe Blaga şef la PDL
  • VEZI ce sfat le-a dat Traian Băsescu pedeliştilor
  • Blaga: "Eu nu am spus că nu voi candida, nici că voi candida"
  • PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu