Sponsorul lui Oprescu, afaceri cu primăria

Sponsorul lui Oprescu, afaceri cu primăria

O firmă care a donat bani pentru edilul-şef în campanie leagă dosare în baza unui contract cu iz de cadou.

 O firmă care a donat bani pentru primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în campania electorală, are acum o sarcină „dificilă”: leagă şi înşiruieşte dosarele din primărie pe Legea 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv). Asta, în baza unui contract atribuit de municipalitate, prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Modul în care societatea comercială Andvertising SRL - „păstorită” de bucureşteanul Corneliu Urlan - a obţinut contractul ce îi aduce în conturi 150.000 de lei se încadrează totuşi în limitele legii privind achiziţiile publice.

O singură problemă: înţelegerea scrisă a expirat de nouă zile, mai exact de pe 20 iunie, şi - după cum susţin chiar inspectorii municipalităţii - pentru înnoirea ei ar trebui organizată o nouă licitaţie.

Cu toate acestea, angajaţii firmei continuă să facă ordine în hârţoa ge le primăriei. În timp ce adminis tratorul societăţii susţine că mun ceşte prea mult ca să se preocupe de valabilitatea contractului, reprezentanţii municipalităţii spun că aşezarea dosarelor, după expirarea contractului, reprezintă un fel de bonus oferit de firma aleasă de Sorin Oprescu să facă acest lucru. Contract de trei ori mai mare decât donaţia Concret, după ce a ajuns stăpân la Capitală, doctorul Oprescu a decis să externalizeze serviciile de fotocopiere, îndosariere şi înşiruire ale acelor dosare pentru care au fost emise dispoziţii de primar general în temeiul Legii 10/2001. Motivul: autoritatea locală era într-o întârziere de peste nouă luni în ceea ce priveşte transmiterea acestora către pre fectură. „S-a luat decizia externalizării acestui serviciu pe o perioadă de timp strict limitată, de trei luni”, au precizat reprezentaţii municipalităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmarea: firma Andvertising a fost angajată „să fotocopieze, să îndosarieze şi să şnuruireze dosarele”, în perioada 20 martie 2009 -20 iunie 2009. Pentru această „prestaţie”, Primăria Capitalei plăteşte 150.000 de lei. Numai că societatea leagă actele şi în prezent, după expirarea termenului din contract.

„Dosarele care se leagă în prezent sunt extracontract. Sper să mai lucrăm cu ei, suntem foarte mulţumiţi. Într-adevăr, contractul s-a încheiat. Cred că va trebui să facem licitaţie pentru a angaja o firmă care să continue munca”, a explicat Bogdan Ilie, inspector de specialitate şi coordonatorul arhivei pe Legea 10 în primărie. Urlan: „Noi avem încredere în acest om!” Coincidenţă sau nu, firma Andvertising SRL a donat în campania pentru alegerile locale, 20.000 de lei pentru candidatul Sorin Oprescu, iar singurul acţionar şi administrator al SC And ver tising SRL, Corneliu Urlan, a susţinut şi el campania cu 30.000 de lei.

Contactat telefonic, patronul Andvertising ne-a explicat cum a ajuns să lege dosarele din arhiva Primăriei Capitalei.

„Am depus o ofertă, ca orice agent economic, în urma unei invitaţii de participare la licitaţie, pe care ne-au făcut-o reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti”, a precizat Corneliu Urlan. Mai mult, întrebat care a fost perioada de valabilitate a con tractului şi care este motivul pentru care mai lucrează încă pentru municipalitate, în condiţiile în care „înţelegerea” a expirat, acesta a replicat: „Nu ştiu! Nu ştiu să vă spun. Noi muncim mult. Cel mai bine ar fi să vă interesaţi la Primăria Capitalei, care vă va oferi informaţii în limita permisă de contractul dintre noi şi instituţie”.

Cât despre donaţiile făcute pentru edil în campanie, ele au avut, potrivit lui Urlan, o motivaţie de netăgăduit: „Noi avem încredere în acest om, îl simpatizăm!”.  

"Am depus o ofertă, ca orice agent economic, în urma unei invitaţii de participare pe care ne-au făcut-o reprezentanţii Primăriei Capitalei. (...) Noi avem încredere în acest om, îl simpatizăm."- Corneliu Urlan, acţionar şi administrator SC Andvertising SRL

MECIUL PRIMĂRIE-PREFECTURĂ Oprescu s-a vrut stăpân pe retrocedări Atât prefectul Mihai Atănăsoaie, cât şi predecesorul acestuia, Ion Ţincu, au dat dispoziţii de reînfiinţare a subcomisiilor locale de fond funciar, pe motiv că Primăria Capitalei nu face faţă numărului mare de dosare. De fiecare dată însă, Oprescu a reuşit să blocheze activitatea comisiilor.

Astfel, după ce Atănăsoaie a emis un ordin de reînfiinţare a subcomisiilor la sfârşitul lunii mai, pe 5 iunie Oprescu a cerut - printr-o adresă trimisă primăriilor de sector - suspendarea activităţii subcomisiilor locale. Potrivit prefecturii, solicitarea nu e legală, Atănăsoaie recomandând să nu se ţină seama de cererea edilului-şef până la o decizie a instanţei. Procesul este acum pe rolul Tribunalului Bucureşti.