Spitalul dăunează grav sănătăţii

Spitalul dăunează grav sănătăţii

Cine e principalul vinovat pentru erorile care scot pe uşa spitalelor sute de morţi sau mutilaţi? "EVZ începe campania "Spitalul dăunează grav sănătăţii", în care veţi citi despre români care au fost victime ale sistemului medical din România. Nicolae Jianu a ramas orb după ce a fost operat de cataractă în condiţii incerte.

Nicolae Jianu si alti sase pacienti, operati de acelasi medic, in acelasi loc, au facut complicatii grave care au dus, in unele cazuri, chiar la pierderea ochilor. Aceste grozavii, impreuna cu alte cazuri recente, precum cel al micutului Sebastian, nascut cu handicap dintr-o neglijenta, se adauga unei serii nesfarsite de erori medicale. Un alt pacient, de la Iasi, a reclamat faptul ca dupa o operatie la coloana a ramas cu un bisturiu in spate, iar acum cateva zile la Medias unei femei i s-a facut transfuzie cu sange dintr-o grupa gresita.

In tarile occidentale, astfel de cazuri de malpraxis sunt pedepsite aspru. In spitalele din Romania, pacientii raman mutilati pe viata, fara ca nimeni sa isi asume responsabilitatea.

„Evenimentul zilei” incepe campania „Spitalul dauneaza grav sanatatii”, in care veti citi despre romani care au fost „victime” ale sistemului medical din Romania. La final, vom analiza de ce suntem intr-o astfel de situatie si ce putem face ca sa schimbam ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

DISTRUGERE IN MASA

Operatia a orbit sapte oameni

O operatie banala de cataracta s-a transformat pentru sapte oameni intr-un cosmar, pe care il traiesc si acum, pe intuneric, pentru ca si-au pierdut vederea la ochiul operat. Doi dintre ei au fost grav afectati: li s-a scos in cele din urma ochiul; alti doi si-ai pierdut complet vederea, iar trei abia mai vad, ca prin ceata.

Nenorocirea s-a petrecut in luna februarie, la cabinetul particular Ana Optimex din Constanta, iar medicul care a operat, Mihai Cociu, lucreaza la Spitalul Witing din Bucuresti. Aici, la Witing, au fost adusi de urgenta cei sapte - patru cu masina personala a medicului, ceilalti cu masina lor - cand medicul si-a dat seama ca toti au infectie galopanta. Pacientii facusera endoftalmita, cea mai grava infectie care poate surveni in urma operatiei de cataracta.

Un singur pacient dintre cei sapte, Jianu Nicolae, de 48 de ani, care nu mai vede deloc cu ochiul operat, il acuza pe medic de malpraxis. Medicul spune ca un medicament administrat in timpul operatiei este cauza orbirii lor.

Operati cu toptanul

Jianu povesteste: „Pe 2 februarie am mers la cabinetul Ana Optimex, din Constanta. Totul a decurs bine in timpul operatiei. Acasa, ochiul ma durea.

In ziua urmatoare, am mers la domnul Cociu si acesta mi-a zis ca ochiul e infectat. Erau mai multi pacienti acolo, care fusesera operati cu o zi inainte. Doctorul ne-a zis ca trebuie sa mergem toti la Bucuresti, sa fim operati de urgenta, deoarece am facut o complicatie virala.

A doua zi, eu si cu inca trei persoane am fost adusi la Spitalul Witing si operati pe loc. Dupa o zi, au mai venit inca trei pacienti, care fusesera operati in aceeasi zi cu noi. Totul a fost insa fara rezultat”.

„Contractul de tranzactii”

Jianu spune ca, dupa o luna de spitalizare la Witing, a continuat tratamentul acasa, fara rezultate. Atunci au inceput negocierile cu medicul Cociu. „I-am cerut sa ma despagubeasca, pentru ca eu am ramas handicapat.” Cei doi se inteleg asupra unui „contract de tranzactii”, care sa fie incheiat la notar. Contractul, inca nesemnat, prevede ca medicul Cociu se angajeaza sa-i plateasca lui Jianu „500 de euro lunar, timp de 8 ani”, iar Jianu renunta „la a promova orice cerere de chemare in judecata” si se obliga „sa nu fac publica aceasta tranzactie”. Jianu nu este insa de acord cu forma finala a actului si il ameninta pe medic ca va face public totul.

„Daca nu va scoatem ochiul acum, nu va mai putem salva”

Varianta lui Jianu este sustinuta de alti patru pacienti: Georgeta Vranceanu, de 86 de ani - ochiul scos, Florica Coitu, 85 de ani - ochiul scos, Margareta Radut, 69 de ani - vede in ceata, Gheorghe Jigoreanu, 82 de ani – vede cu intreruperi.

Georgeta Vranceanu are 86 de ani si poarta acum o proteza la ochiul care i-a fost scos. „Eu am ajuns  la Bucuresti cu o salvare. La Witing, domnul Cociu mi-a spus: „Daca nu va scoatem imediat ochiul, nu va mai putem salva.” Mi-a explicat ca infectia este cauzata de un microb din serul folosit la operatie.” Dupa ce i-a fost scos ochiul, Georgeta Vranceanu a stat internata la Witing pentru recuperare. Mai tarziu, ea spune ca medicul  i-a adus la Constanta proteza pentru ochi si banii de operatie, 140 de lei.

FARA LUMINA OCHILOR

„O perdea neagra”

Florica Coitu a ramas si ea fara ochi. Femeia spune ca nu s-a gandit ca se poate intampla ceva atat de grav, deoarece in primele zile dupa operatie vedea perfect. „Duminica seara ma uitam la televizor si, deodata, mi s-a pus pe ochi o perdea neagra.” Cand a mers la control, luni, pacientii operati in aceeasi zi cu ea erau deja la Bucuresti. „Doamna doctor Lascu (n.r. doctorul din echipa lui Cociu de la Constanta) m-a indemnat: „Plecati repede la Witing, sunt cu totii acolo!”. La Witing, domnul Cociu mi-a zis ca voi muri daca nu-mi scoate ochiul. Acum nu mai pot sa citesc, sa scriu... E groaznic. Bine c-am scapat cu viata...”

CONTROLUL

„S-au respectat riguros conditiile chirurgicale”

Jianu incepe, din luna septembrie a anului curent, sa il reclame pe medic, trimitand sesizari la Autoritatea de Sanatate Publica Constanta (ASP), la Colegiul Medicilor din Bucuresti, la Spitalul Witing si la Ministerul Sanatatii. ASP Constanta concluzioneaza: „Situatia pacientului este rezultatul evolutiei nefaste postoperatorii pe un teren multiplu tarat, in ciuda respectarii riguroase a conditiilor de asepsie chirurgicala”.

Directorul executiv adjunct medical al Autoritatii, Tanta Culetu, care si semneaza raspunsul, ne-a explicat cum anume a investigat Autoritatea un posibil caz de malpraxis. „Am studiat dosarul si l-am audiat pe doctor. Nu a fost malpraxis.” Intrebata daca a fost cineva sa investigheze la cabinetul Ana Optimex, Culetu a tipat: „De ce sa mearga acolo un expert? Pacientul are diabet, asta e cauza”. Mai tarziu s-a razgandit. „Am fost eu si cu o asistenta. Aveau halate de unica folosinta, era totul curat”. Expertul care a dat raspunsul – aprobat in unanimitate de membrii Comisiei de Competenta Profesionala si Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis din cadrul Autoritatii - este insa altcineva: doctor Sanda Jurja.

MEDICUL SE APARA

„A fost contaminat serul”

Spuneti-ne ce s-a intamplat. Pe data de 2 februarie au fost operate de cataracta, intr-o clinica din Constanta, 11 persoane. Intraoperator nu au fost niciun fel de probleme. A doua zi au aparut semne de infectie la trei pacienti. Prezentau endoftalmita. Aceasta este una dintre cele mai devastatoare complicatii ale chirurgiei cataracte si trebuia actionat urgent. De aceea, duminica seara (n.r.: 4 februarie) i-am luat cu masina mea si i-am adus la Bucuresti, unde s-a intervenit chirurgical. A fost mobilizata toata sectia la Spitalul Witing. Dupa interventii, pacientii au trecut prin tratamente de recuperare. S-au facut vitrectomii, injectii intravitreene... proceduri specifice.

Cum au reactionat la tratament? Toti au fost tratati... La fel si ceilalti trei care au sosit zilele urmatoare. In final insa, doi pacienti si-au pierdut ochii. Eu am facut evisceratiile (n.r. operatie de scoatere a ochiului).

De ce au orbit acesti oameni? Deci, eu am folosit un protocol recomandat de ESCRS (European Society of Cataract and Rephractive Surgery), din septembrie 2006, tocmai pentru preventia endoftalmitei, si care presupune injectarea intraoculara, la sfarsitul operatiei, a  unei substante care se cheama Cefuroxim. Dupa parerea mea, toti pacientii din acest lot au fost infectati in momentul operatiei.

Din cauza Cefuroximului? Nu. A fost o contaminare. Fiecare pacient a fost operat cu seturi separate. Exista un singur lucru care era comun: dintr-un flacon de acesta de Cefuroxim se faceau dilutii (n.r. amestec) separate, injectate intraocular. Deci, fie flaconul de antibiotic a fost contaminat cu o bacterie, fie serul cu care a fost facuta aceasta dilutie a fost contaminat.

Aceasta infectie este un risc pe care il presupune fiecare operatie de cataracta? Deci, incidenta endoftalmitei este de 1,5 la mie in toate clinicile din lume. Iar faptul ca ai diabet sau o imunodepresie este un factor de risc suplimentar.

Ati dus flaconul respectiv la o expertiza? Flaconul respectiv nu mai exista. Dar am dus flacoane din lotul acela la niste laboratoare. Nu s-a gasit nimic suspect.

Ati anuntat Autoritatea de Sanatate Publica Constanta? S-au ocupat proprietarii cabinetului, eu eram doar un angajat acolo.

Ce demers ati facut pentru ca acest eveniment sa nu aiba precedent? Am facut o sesizare la Directia Medicamentului, iar la cabinetul respectiv din Constanta nu se mai fac interventii chirurgicale. Eu nu m-am mai dus acolo.

De ce? Dupa ce ai sapte cazuri de endoftalmita, va dati seama...

Daca ati trecut prin experiente neplacute in spitalele din Romania scrieti pe adresa spitale@evz.ro