Spionul David Kimche, unul dintre fondatorii Mossad, a murit

Spionul David Kimche, unul dintre fondatorii Mossad, a murit Mossad, serviciul israelian de informații Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul spion și diplomat israelian, de origine britanică David Kimche, a murit la vârsta de 82 de ani, anunță cotidianul israelina The Jewish Chroicle.

Kimche a fost una dintre figurile de frunte ale Mossad

Născut la Londra, David Kimche într-o familie de evrei, a emigrat la vârsta de 18 ani în Israel și a luptat în Războiul de Independență înainte de a se alătura Mossadului la începutul anilor 1950. El a devenit una dintre figurile de frunte ale organizației, ajutând la formularea misiunii acesteia. De asemenea, a fondat departamentul de cercetare al Mossadului.

David Kimche a recrutat și a condus agenți pentru agenția de informații, care s-au infiltrat în țările arabe, și a petrecut timp sub acoperire în Africa, dându-se ca jurnalist, la sfârșitul anilor 1960. Mai târziu a devenit adjunct al șefului Mossad-ului.

El a fost implicat și în organizarea „Operațiunii Mânia lui Dumnezeu”, în care agenții Mossad-ului și-au propus să-i elimine pe toți teroriștii palestinieni care au participat la Septembrie Negru, când au fost uciși 11 sportivi israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prim-planul unui scandal legat de pașapoarte

Kimche a spus despre operațiune: „Scopul nu a fost atât de mult răzbunarea, ci în principal de a-i face să se sperie. „Am vrut să-i facem să se uite peste umăr și a-i face să simtă că suntem în spatele lor. Și, prin urmare, am încercat să nu facem lucruri doar împușcând un tip pe stradă – este ușor.”

În 1975, Kimche le-a dat fiori reci oficialilor de la pașapoarte din Marea Britanie, când a solicitat reînnoirea pașaportului britanic. A fost în prim-planul unui scandal legat de un agent Mossad care a folosit un pașaport britanic, când a călătorit pentru a ucide un bărbat în Suedia, pe care l-a confundat cu un terorist palestinian.

S. Weir a notat în arhivele guvernamentale: „Este cu adevărat extraordinar. În același timp în care ministrul de stat este pe cale să protesteze în fața ambasadei Israelului pentru utilizarea abuzivă a pașapoartelor britanice pentru operațiunile de informații israeliene, se pare că ne gândim să eliberăm un pașaport britanic bărbatului care ar fi putut fi responsabil de operațiunea reclamată!”

Kimche vorbea cu accent englezesc ebraica

În anii `80, David Kimche era director general al Ministerului de Externe sub conducerea lui Yitzhak Shamir.

Înainte de moartea sa, a fost președinte al Consiliului Israelului pentru Relații Externe, pe care l-a fondat.

În ciuda faptului că locuiește în Israel de mai bine de 60 de ani, domnul Kimche a vorbit întotdeauna ebraică cu un accent englezesc blând. A murit după o luptă de un an cu cancerul la creier.

Kimche omagiat de colaboratori

Aducându-i un omagiu, prim-ministrul Benyamin Netanyahu a declarat: „El și-a îndeplinit o serie de îndatoriri esențiale pentru stat, comunitatea de securitate și serviciul extern, cu mare talent și dăruire. La numeroasele noastre întâlniri el a analizat strălucit scena internațională. Dave a fost o combinație de eleganță și patriotism, inteligență și modestie și a fost un exemplu excelent de funcționar public.”

Președintele WJC, Ronald S. Lauder, a declarat: „David Kimche credea profund că evreii din diaspora au un rol important de jucat în promovarea relațiilor Israelului cu lumea mai largă, în special în țările cu care Israelul nu are legături oficiale. El a văzut în Congresul Mondial Evreiesc o punte extraordinară între Israel și poporul evreu. Deși David Kimche a fost o figură impunătoare, el va fi amintit și pentru modestia, bunătatea, buna dispoziție și purtarea grațioasă. Fie ca memoria sa să fie binecuvântată și să continue să inspire generațiile viitoare.”