Marea Britanie va dezvolta o navă de spionaj de supraveghere a oceanelor

Marea Britanie va dezvolta o navă de spionaj de supraveghere a oceanelor

Marea Britanie urmează să dezvolte o nouă navă de spionaj pentru a proteja cablurile subacvatice vitale de atacul rusesc. Noua navă multirol de supraveghere a oceanelor va oferi "protecție la 360 de grade" pentru a proteja nu numai infrastructura națională a Marii Britanii, ci și economiile majore ale UE.

Marea Britanie urmează să dezvolte o nouă navă de spionaj pentru a proteja cablurile subacvatice vitale de atacul rusesc. Noua navă multirol de supraveghere a oceanelor va oferi "protecție la 360 de grade" pentru a proteja nu numai infrastructura națională a Marii Britanii, ci și economiile majore ale UE, ca semn al angajamentului continuu al Regatului Unit față de apărarea europeană, relatează Express.co.uk .

Rusia pregătește la rândul ei lansarea unui submarin propriu

Intenția britanică vine în timp ce Rusia se pregătește să lanseze noul său submarin, leviathanul de 180 de metri Belagrod, care va avea capacitatea de a desfășura mini submarine adânc pe fundul mării pentru a tăia și interfera cu cablurile subacvatice relativ neprotejate.

Săptămâna trecută, premierul Boris Johnson a confirmat că, în ciuda înclinării către China, Rusia a rămas "cea mai acută amenințare directă" a Marii Britanii, anunțând în același timp prima parte a Revistei Integrated Review. Într-un raport din 2017 scris de Rishi Sunak - pe atunci un Tory Backbencher - cancelarul a avertizat cu privire la pericolele de a lăsa cabluri subacvatice, prin care 98 la sută din comunicațiile globale și 7 trilioane de lire sterline în tranzacțiile financiare zilnice sunt transmise, neprotejate.

”Un atac cu succes ... ar fi o amenințare existențială la adresa securității noastre”

"Un atac cu succes asupra infrastructurii de cablu subacvatic din Marea Britanie ar fi o amenințare existențială la adresa securității noastre. Cu toate acestea, locațiile exacte ale acestor cabluri sunt atât izolate, cât și accesibile publicului – jugulare ale economiei mondiale, care sunt o țintă deosebit de atractivă pentru dușmanii noștri", a afirmat el în raportul pentru think tank-ul Policy Review.

"Pe măsură ce dezbatem viitoarele noastre priorități în domeniul apărării, protejarea libertății mărilor și a tuturor căilor de comunicare pe și sub ele este primordială. Marea Britanie și aliații noștri din NATO trebuie să se asigure că capabilitățile noastre maritime primesc investiția de care au nevoie".

Tăind doar câteva cabluri de fibră optică ai putea schimba economia Regatului Unit

Directorul GCHQ, Robert Hannigan, a declarat: "În războiul hibrid ai putea modifica economia Regatului Unit, chiar și fără a o îngenunchea, tăind doar câteva [cabluri de fibră optică]... ar putea face viața destul de dificilă fără a merge pentru conflict complet."

Deși noua navă nu a fost încă proiectată, sursele spun că noua navă ar putea căuta inspirație de la echivalentul său american.

Nava USNS Impeccable, lungă de 86 de metri, de 5.368 tone, a fost proiectat cu o cocă dublă pentru a preveni rularea acestuâeia în mări grele și oferă spațiu suplimentar pe punte pentru depozitarea echipamentului acustic.

Noua navă de spionaj a Marinei Regale Britanice va fi echipată cu senzori avansați și drone subacvatice autonome

Sursele spun că noua navă de spionaj a Marinei Regale va fi "echipată cu senzori avansați și va transporta o serie de drone subacvatice autonome și operate de la distanță, care vor colecta date pentru a contribui la protejarea activelor subacvatice''. Aceasta poate include un us-stil de supraveghere remorcat Array Sensor System (SURTASS), care deține capacitatea de colectare a informațiilor vitale.

"Deși politica noastră externă s-a înclinat spre Indo Pacific, acest anunț reafirmă faptul că prioritatea de apărare a Regatului Unit este încă regiunea euroatlantică, iar acest lucru include consolidarea apărării infrastructurii naționale a Europei. Pur și simplu nu au acest tip de capacitate", a declarat Rob Clark, de la think tank-ul Henry Jackson Society. În timp ce Atlantic Telegraph Company din Londra a pus primul cablu transatlantic în 1858, apariția internetului a înregistrat o creștere a cererii de comunicații prin fibră optică pe mare cu 40 % pe an din 2015.

Datorită poziției sale geografice, Marea Britanie este un "hub" transatlantic în jurul căruia sutele de cabluri de fibră optică trec de-a lungul fundul mării către Europa.