Evenimentul Zilei > International > Spionii Rusiei au împănzit NATO. Vești șocante vin din Bulgaria
Spionii Rusiei au împănzit NATO. Vești șocante vin din Bulgaria

Spionii Rusiei au împănzit NATO. Vești șocante vin din Bulgaria

Procurorii bulgari au anunțat vineri că șase persoane au fost arestate sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia. E vorba inclusiv de mai mulți oficiali ai Ministerului Apărării.

Spionii Rusiei au împânzit NATO. Oficialii Ministerului Apărării sunt acuzați că au transmis informații clasificate presupusului șef al rețelei de spionaj. Acesta este  un fost ofițer de informații.

Soția fostului ofițer „a jucat rolul de intermediar între (fostul ofițer) și ambasada Federației Ruse”. Ea are  atât cetățenie bulgară, cât și rusă

Cel puțin asta susține a purtătorul de cuvânt al procuraturii, Siyka Mileva.

Spionii Rusiei au împânzit NATO

Mileva spune că soția fostului ofițer ar fi transmis informații confidențiale despre Bulgaria și partenerii săi din UE și NATO „unui angajat al ambasadei ruse”.


Putin s-a depășit pe sine! Bătaie de joc cruntă la adresa lui Biden


Este „prima dată în istoria noastră recentă” când descoperim o astfel de rețea de spionaj, a adăugat Mileva.

Anchetatorii spun că înregistrările conversațiilor dintre membrii grupului confirmă acuzațiile.

Spionii Rusiei au împânzit NATO. Rusia respinge acuzațiile

Rusia respinge, însă, orice implicare.

„Ne așteptăm ca speculațiile cu privire la presupusa implicare a Rusiei în activitățile de informații împotriva intereselor Bulgariei să fie oprite până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești”, a afirmat ambasada rusă la Sofia într-un comunicat.

„Plecăm de la faptul că procedurile judiciare vor fi depolitizate, imparțiale și obiective”, se mai menționează în comunicatul dat publicității de misiunea diplomatică rusă.

Într-o declarație anterioară a autorităților bulgare se spunea că au fost implicați doi membri ai armatei, dar procurorii au clarificat că acest lucru se referea de fapt la trei oficiali din ministerul apărării, adăugând că există înregistrări video incriminatoare.


Biden și-a pierdut iar luciditatea. Gura păcătosului adevăr grăiește


Printre cei arestați vineri s-a numărat și un fost atașat militar, care se ocupă în prezent de informații clasificate la parlamentul bulgar.

Se crede că liderul rețelei se întâlnea cu ceilalți membri în locuri publice, inclusiv la meciuri de tenis.

Cinci dintre cei șase arestați sunt încă reținuți în timp ce unul a fost eliberat după ce a cooperat cu ancheta.

Ministerul de externe al Bulgariei a salutat descoperirea rețelei, adăugând că „nu este prima dată când vedem activități de la ambasade străine care nu sunt compatibile cu convenția de la Viena”. El a declarat că astfel de cazuri sunt „inacceptabile”.

Spionii Rusiei au împânzit NATO. Relațiile ruso-bulgare au de suferit

Relațiile ruso-bulgare au fost afectate de mai multe scandaluri de spioni în ultimii ani.

Între octombrie 2019 și sfârșitul anului 2020, cinci diplomați ruși și un asistent tehnic de la ambasada rusă au fost expulzați din Bulgaria.
Aceste scandaluri au înrăutățit relațiile dintre cei doi foști aliați.

Rusia și Bulgaria și-au menținut strânsele legături culturale și economice chiar și după căderea regimului comunist în 1989, scrie ziarul turcesc Daily Sabah.

Putin s-a depășit pe sine! Bătaie de joc cruntă la adresa lui Biden