Speculanţii zăpezii: afaceri de zeci de milioane de lei

Speculanţii zăpezii: afaceri de zeci de milioane de lei

Baronii locali dau contracte de deszăpezire de zeci de milioane de lei pentru drumuri blocate.

Contractele de deszăpezire derulate de autorităţile locale prin intermediul Consiliilor Judeţene (CJ) şi al primăriilor au ajuns să fie atribuite într-o bună măsura fie firmelor de partid, fie unor SRL-uri de bloc deţinute de consilieri locali.

Zeci de milioane de lei sunt date anual, pe lângă sumele cheltuite de autorităţile centrale, prin proceduri de atribuire rapide şi în cea mai mare parte a cazurilor în urma unor negocieri în spatele uşilor închise.

Competiţia este mimată, iar în final, când nămeţii îngroapă România, preşedinţii mai vocali ai Consiliilor Judeţene uită de contractele încheiate la nivel local şi vorbesc doar de incompetenţa guvernamentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă contractele încheiate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), autorităţile locale fie prin intermediul Consiliilor Judeţene, fie a primăriilor, încheie anual, la rândul lor, contracte de zeci de milioane de lei pentru deszăpezire.

Drumurile judeţene din Brăila, Vrancea şi Buzău – printre cele mai afectate de zăpada căzută în ultimele săptămâni – sunt, de ani buni, apanajul unor firme declarate sponsori PSD sau deţinute de consilieri judeţeni ai principalului partid de opoziţie.

VICTOR MOCANU

Deszăpezire de partid la Buzău

Peşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, membru PSD, cere de câteva zile instaurarea stării de urgenţă din cauza ninsorilor căzute.

Însă, la sfârşitul anului trecut, CJ a încheiat un contract de deszăpezire pentru drumurile judeţene, prin negociere directă cu Petro Consind SRL, o firmă care contribuie la veniturile unui consilier PSD din CJ Buzău, Dobrică Dumitru, dar şi a soţiei acestuia, Dobrică Veronica (asociat unic până în 2009).

Firma a câştigat, în ultimii ani, contracte de milioane de lei de la CJ Buzău.

MARIAN OPRIŞAN

Merge pe mâna unui consilier

Deszăpezirea este o afacere de familie şi la Vrancea, acolo unde preşedintele CJ, Marian Oprişan, membru în conducerea PSD, atribuie, din 2008, toate contractele de deszăpezire a drumurilor judeţene către firma Sotirex SRL, al cărui asociat şi administrator a fost, până în 2005, actualul consilier judeţean Victor Roman, tot membru PSD.

Firma este deţinută acum de un asociat al consilierului judeţean, Munteanu Angela.

Firma a câştigat şi alte contracte de milioane de lei de la judeţul condus de Oprişan.

GHEORGHE BUNEA

Finanţator PSD la Brăila

Nici în Brăila, cel de-al treilea judeţ puternic afectat de ninsori, situaţia nu stă altfel. Aici, Consiliul Judeţean, condus de PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu - învinuit de DNA în dosarul sponsorizărilor ilegale pentru fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană - a încheiat recent două contracte de deszăpezire cu Tancrad SRL, o firma declarată sponsor PSD.

Conform datelor de pe www.e-licitaţie.ro, această firmă este una dintre abonatele la contractele publice atribuite de CJ Brăila, cu lucrări de zeci de milioane lei.

2011-2012

Principalele contracte de deszăpezire încheiate de administraţiile locale

Citiți și:

  • Victor Mocanu o ţine pe lui: vrea stare de urgenţă în sudul Buzăului
  • Prefectul Vrancei a luptat cu iarna şi a căzut la datorie
  • Gabriel Berca: Locul preşedintelui CJ Vrancea şi al prefectului nu era la televizor
  • CNADNR a cerut Curţii de Conturi să verifice contractele de întreţinere a drumurilor
  • Prietenii lui Apostu n-au curăţat zăpada: Rosal şi Brantner, amendate pentru că au lăsat Clujul de izbelişte
  • STARE DE URGENŢĂ PENTRU PUŞCULIŢA BARONILOR: Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu