Evenimentul Zilei > Justitie > Spărgătorul deghizat a prădat 50 de case îmbrăcat în călugăr sau femeie
Spărgătorul deghizat a prădat  50 de case îmbrăcat în călugăr sau femeie

Spărgătorul deghizat a prădat 50 de case îmbrăcat în călugăr sau femeie

Unul dintre cei mai versaţi spărgători de locuinţe a căzut, ieri, în mâna poliţiştilor după mai bine de un an de căutări. La cei 33 de ani ai săi, băcăuanul Cristian A. a reuşit să scape de oamenii legii deşi a spart în jur de 50 de locuinţe din mai multe judeţe.

„Până acum au fost probate 47 de infracţiuni de furt din locuinţe dar cercetările sunt în curs şi numărul acestora ar putea fi mai mare”, a precizat pentru „Evenimentul zilei”  subinspector Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău. Spărgătorul era extrem de abil, se deghiza şi se ascundea prin păduri. A furat bijuterii, bani şi arme. Poliţia Română a organizat o adevărată poteră pentru prinderea hoţului. El a fost prins abia pe 3 octombrie, la Sibiu, cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI)
„Haiducul” se deghiza în călugăr
Metodele folosite de cel mai căutat hoţ din Bacău erau atât de ingenioase încât i-a impresionat până şi pe anchetatori. Astfel, oamenii legii au descoperit abia ieri, după ce l-au prins, că individual le scăpa printre degete după fiecare spargere deoarece nu ezita să se deghizeze fie în călugăr, fie în femeie. „Suspectul era extrem de abil, vizând casele izolate situate la periferia localităţilor, iar pentru a-şi asigura scăparea, în anumite situaţii, s-a deghizat în femeie sau în călugăr”, se arată în comunicatul transmis de Poliţia Română redacţiei noastre. „Înarmat” cu un tupeu ieşit din comun, Cristian intra în locuinţe chiar şi în prezenţa propietarilor. Atunci când era surprins de câte un propietar, hoţul nu ezita să sară de la etaj. Alteori, ca să scape de urmăritori sărea garduri şi fugea prin păduri ca să i se piardă urma. Potrivit poliţiştilor, el a parcurs şi 120 de kilometri pe jos ca să scape de oamenii legii.
Ţinta hoţului: bani şi bijuterii
Din primele cercetări efectuate de oamenii reiese că ţintele băcăuanului erau, cu predilecţie, obiecte uşoare dar preţioase. ” Cristian A. sustrăgea din locuinţe obiecte uşor vandabile, dar mai ales aur şi bani”, se arată în comunicatul Poliţiei Române. ” Cele 47 de furturi le-a săvârşit începând cu a doua jumătate a anului 2009 şi până în septembrie anul acesta. Toate sunt înregistrate pe raza judeţului Bacău. Ştim însă că el acţiona şi în judeţele din jur”, a precizat pentru EVZ subcomisar Narcisa Butnaru. Anchetatorii verifică, însă, şi faptele săvârşite în alte judeţe. Spărgătorul avea şi trei complici în judeţele Galaţi şi Braşov la care ascundea marfa furată. În ziua în care l-au prins pe Cristian A., poliţiştii au descins în locuinţa Siminei S., de 29 de ani, din judeţul Galaţi şi în casa lui Eugen B., de 48 de ani, şi a fiului acestuia Mirel B., de 19 ani, din municipiul Braşov. „Au fost ridicate în vederea cercetărilor mai multe bijuterii, nouă telefoane mobile, 12 scule electrice, aparatură electronică şi alte bunuri despre care se deţin indicii că provin din săvârşirea de infracţiuni de furt”, se precizează în comunicatul Poliţiei Române. Tot duminică, oamenii legii au efectuat o percheziţie şi în comuna Tg. Trotuş, din judeţul Bacău, unde au găsit două pistoale ascunse într-un bazin de beton îngropat în pământ. Armele, una cu aer comprimat şi alta cu bile de cauciuc, fuseseră furate dintr-o locuinţă din Oituz.
„Potera” de la IGPR şi SRI-ul i-au venit de hac
„Haiducia” lui Cristian A. a luat sfârşit ieri, după ce pe urmele lui se pusese în mişcare o adevărată „poteră” organizată la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Spărgătorul a fost reţinut în municipiul Sibiu, „în urma unei acţiuni coordonate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., cu sprijinul tehnic şi informativ al S.R.I”.  Odată cu el, au fost reţinuşi şi cei trei complici. Cristian este acuzat de furt calificat iar cei care i-au „găzduit” marfa de favorizarea infractorului şi complicitate la furt. Toţi au fost prezentaşu instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.