Evenimentul Zilei > International > Spania a crescut, din nou, începând de ieri, taxele pe bogăţie
Spania a crescut, din nou, începând de ieri, taxele pe bogăţie

Spania a crescut, din nou, începând de ieri, taxele pe bogăţie

Guvernul socialist de la Madrid a decis, ieri, să introducă o nouă taxă pe avere, care-i va afecta pe cei mai bogaţi cetăţeni spanioli, relatează cotidianul "The Guardian".

Autorităţile speră ca noua taxă să aducă la buget circa un miliard de euro, într-o ţară în care creşterea economică s-a oprit, iar ţinta de 6% deficit bugetar pare din ce în ce mai greu de atins.
Gestul reprezintă o schimbare de politică economică pentru premierul Jose Luis Zapatero, care a decis abolirea unei taxe similare în 2008, înainte ca ţara să intre în recesiune. "Criza economică a făcut să fie absolut necesar ca cei care au o avere mai mare să contribuie la ajutorarea ţării, pentru a ieşi din această situaţie", precizează un comunicat al Ministerului de Finanţe.
Spaniolii care deţin proprietăţi imobiliare sau acţiuni şi depozite bancare cu valoare de peste 700.000 de euro (fără casa în care locuiesc) vor plăti noua taxă.
Clasa de mijloc, protejată
Taxa nu se referă la clasa de mijloc, care era afectată înainte de eliminarea impozitului din 2008, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.
Guvernul estimează că numărul celor care vor contribui la buget este de 160.000 de persoane, cu plăţi anuale de circa 1,08 miliarde de euro, dacă se va aplica corect în toată ţara. "În momente dificile, este corect ca cei care au mai mult să plătească mai mult, aşa cum bogaţii din Germania şi Franţa s-au oferit să facă, în special pentru că ei sunt mai puţin afectaţi de criză şi de măsurile care s-au luat în cazul pensiilor, salariilor, impozitului pe venit sau creşterii TVA-ului", a spus José María Mollinedo, liderul sindicatului inspectorilor fiscali.
În general, bogaţiii spanioli reuşesc să evite taxele pe venituri, doar 7.000 de persoane declarându-şi venituri anuale mai mari de 600.000 de euro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: