Evenimentul Zilei > Actualitate > Soprana Mariana Nicolesco și un recital de excepție, închinat Zilei Unirii
Soprana Mariana Nicolesco și un recital de excepție, închinat Zilei Unirii

Soprana Mariana Nicolesco și un recital de excepție, închinat Zilei Unirii

Un eveniment de excepție va fi prezentat, duminică seara, la TVR 3. Celebra soprană Mariana Nicolesco invită publicul la un proiect muzical deosebit, închinat zilei de 1 Decembrie.

“Se apropie o zi binecuvântată a istoriei noastre – ne spune marea soprană Mariana Nicolesco  – ziua împlinirii viselor dintotdeauna ale acestui neam, ziua Marii Uniri. Zi pe care o sărbătorim cu gândul la destinul nostru, zi în care ne amintim de cântecul de dor, expresie eternă a sufletului nostru, semn inconfundabil al identității noastre.

Extraordinara putere a sentimentului de dor – cuvânt a cărui complexitate nu are egal în nici o altă limbă: dor de viață, dor de casă, dor de mama, dor de libertate, dor de ducă, dor de sacralitate, de spiritualitatea ce ne leagă de Creator – și-a găsit la noi expresia minunată în cânt, și anume în cântecul de dor. Acesta i-a legat pe românii din toate timpurile și orizonturile, în vremuri fericite și în cele mai grele momente ale istoriei. Țara mea de glorii, țara mea de dor scrie genialul nostru poet Mihai Eminescu”.

Expresia cultă a cântecului de dor este liedul, care a înflorit pe meleagurile noastre în ultimile două veacuri, însemnând acum o comoară de peste 10.000 de adevărate perle muzicale, în care Mariana Nicolesco vede “toată muzica în miniatură”.

Liedul românesc este promovat de celebra soprană

Ei îi datorăm locul pe care-l ocupă azi liedul românesc în conștiința publică. Prin Festivalul și Concursul Național al Liedului Românesc pe care le-a creat acum aproape două decenii, prin Cursurile de Măiestrie Artistică dedicate acestui gen muzical de o noblețe și de o rigoare stilistică fără egal, prin Simpozioanele de înalt nivel, ea a reușit să formeze nenumărați tineri interpreți de lied, admirați și iubiți de public, și să așeze totodată creația compozitorilor români în contextul celor mai prestigioase împliniri europene din acest domeniu, liedul german, francez și italian, maghiar sau rus.

“ Recitalul Extraordinar de la Muzeul Național George Enescu, Liedul Românesc – Cântec de dor, declară în continuare Mariana Nicolesco, dă măsura acestei vitalități artistice, a originalității creației fondată pe adâncimile misterioase ale ființei noastre, dă măsura altitudinii la care se ridică tinerele talente lirice. Și marchează cu emoție și brio relația fundamentală dintre maeștrii și valorile emergente, ce vor transmite mai departe, la rânul lor, splendorile muzicale ce ne înobilează și ne fac să ne mândrim în modul cel mai legitim”.

În întâmpinarea celebrării Sărbătorii Naționale Televiziunea Română retransmite emisiunia consacrată memorabilului Recital. Duminică, 28 noiembrie, de la orele 23, pe TVR 3.