Evenimentul Zilei > International > Sondaj: Sarkozy, peste rivalul său Hollande, în primul tur
Sondaj: Sarkozy, peste rivalul său Hollande, în primul tur

Sondaj: Sarkozy, peste rivalul său Hollande, în primul tur

Conform unui sondaj IFOP, cu 28,5% Nicolas Sarkozy trece pentru prima oară în faţa candidatului socialist pentru alegerile prezidenţiale franceze Francois Hollande (27%), în intenţiile de vot pentru primul tur, relatează AFP, citată de Agerpres.

În schimb, potrivit aceluiaşi sondaj, Hollande este considerat în continuare câştigător în cel de-al doilea tur al scrutinului în faţa preşedintelui în exerciţiu, chiar dacă pierde două puncte (54,5 %) faţă de 45,5 %, în raport cu sfârşitul lunii februarie.
În primul tur, Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (extremă dreaptă) se clasează pe poziţia a treia, cu 16%, devansându-i pe Francois Bayrou, preşedintele MoDem (centru), creditat cu 13% şi pe Jean-Luc Melechon, candidatul Frontului Stângii, cu 10%.
Ecologista Eva Joly (EELV) obţine 2,5%, fostul premier Dominique de Villepin şi Nicolas Dupont-Aignan – 1%. Corinne Lepage (Cap 21, ecologistă) şi Nathalie Arthaud (Lupta muncitoare, extremă stângă) au câte 0,5 functe fiecare.
Philippe Poutou (LCR, extremă stângă) şi Jacques Chenibade (Solidaritate şi Progres) au fost creditaţi cu mai puţin de 0,5 % din intenţiile de vot.
Sondajul a fost realizat prin telefon şi online în zilele de 11-12 martie, după mitingul lui Nicolas Sarkozy de duminică la Villepinte (în regiunea pariziană) pe un eşantion de 1.638 de persoane cu vârste peste 18 ani şi înscrise pe listele electorale, selectate după metoda cotelor.