Evenimentul Zilei > Actualitate > Sondaj IRES. Corupția și sărăcia sunt principalele probleme cu care se confruntă România
Sondaj IRES. Corupția și sărăcia sunt principalele probleme cu care se confruntă România

Sondaj IRES. Corupția și sărăcia sunt principalele probleme cu care se confruntă România

Cel mai recent studiu IRES privind percepțiile românilor legate de securitatea națională și incidența unor riscuri arată că majoritatea românilor consideră corupția și sărăcia cele mai importante probleme cu care se confruntă țara noastră în această perioadă. În ceea ce privește riscurile ce amenință România, sondajul a scos a iveală faptul că, pe lângă nesiguranța locului de muncă sau riscul de șomaj, românii se tem mai nou de terorism, riscuri alimentare și poluare.

Potrivit sondajuluI IRES, 30% dintre români consideră că cea mai importantă problemă cu care se confrunta România la ora actuală este corupția, 28% sărăcia și, pe locul trei, la o distanță considerabilă, se află starea economiei – 8%. În ceea ce privește problemele care îi preocupă, 70% dintre repondenți au declarat că sunt îngrijorați de degradarea mediului înconjurător, 65% sunt preocupați și de sărăcie și excluziunea socială, iar 64% și de nesiguranță.

Referitor la încrederea acordată autorităților române, 51% au răspuns că au încredere în acțiunile de protecție a autorităților în domeniul accidentelor rutiere, 50% în cele din domeniul terorismului și 48% în acțiunile de protecție a autorităților în caz de război.

Participanții la studiu au indicat, în proporțiile cele mai ridicate, următoarele riscuri pe care le consideră de actualitate pentru România: traficul de droguri – 76%, traficul de ființe umane – 70% și cel de pierdere a unor valuri de patrimoniu – 66%. În ceea ce privește riscul izbucnirii unui război în zonă, românii cu studii superioară s-au declarat, în proporție semnificativ mai mare, îngrijorați de acest aspect decât cei fără studii sau cu studii medii.