Parlamentarii discută stoparea pescuitului comercial în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, pe motiv că mai multe specii sunt în pericol din cauza scăderii „dramatice a nivelurilor de apă” ca urmare a secetei prelungite.
Potrivit unui proiect de lege, care a primit deja avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, pescuitul comercial la somn ar putea fi interzis în perioada ianuarie 2013- decembrie 2016, în timp ce ştiuca şi şalăul ar putea fi interzise la capturare din ianuarie 2014 până în decembrie 2017. Nici crapul nu va mai putea fi vândut la cherhanale sau pescuit în perioada 2015-2018.
Pescarii care încalcă legea riscă amendă de 10.000 de lei sau doi ani de închisoare, iar proprietarii şi administratorii punctelor de debarcare şi de vânzare aflate la o distanţă de până la 50 de kilometri de Delta Dunării sau în Delta Dunării- 100.000 de lei sau patru ani de închisoare cu executare.
Pescuitul sportiv va fi permis
Totuşi, cei care vor să mai dea la peşte în perioadele de prohibiţie, vor putea practica pescuitul sportiv în regim „prinde şi eliberează”, dacă deţin un permis „sportiv-recreativ” eliberat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Documentul poate avea o valabilitate de o zi, trei zile, şapte zile sau 1 an. Potrivit ANPA, nu mai puţin de 5.000.000 de români sunt practicaţi ai pescuitului recreativ.
În ceea ce îi priveşte pe proprietarii de puncte de debarcare, pe cei care deţin de puncte de vânzare, precum şi pe cei care au amenajări piscicole, ei vor fi despăgubiţi, pentru perioada în care este interzis pescuitul, cu o sumă egală cu cea rezultată din media anuală a veniturilor declarate şi înregistrate de ANPA, în ultimii cinci ani, pentru fiecare specie în parte.
Numai că, regula nu este valabilă pentru toată lumea. ANPA este singura instituţie care poate desfăşura, în perioada de prohibiţie, pescuitul comercial. Şi ca să aibă bani pentru practicarea activităţii, instituţia va fi împutenicită, prin proiectul de lege, că cumpere ambarcaţiuni şi carburant cu o parte din banii strânşi din aplicarea amenzilor celor care pescuiesc ilegal.
„Pescarul ucenic”, în bărcile ANPA
Şi, pentru a avea oameni pricepuţi la pescuit, Agenţia va putea organiza cursuri pentru perfecţionarea unor persoane ca „pescarul ucenic”. ANPA va organiza  cursuri pentru formarea ucenicilor, care vor primi şi diplome. Pe fiecare barcă a instituţiei va putea fi autorizat un singur ucenic să pescuiască, se mai specifică în iniţiativa legislativă.
În plus, Agenţia va putea cumpăra terenuri şi amenajări piscicole pentru a dezvolta o reţea proprie de piscicultură în Delta Dunării.
Marea repopulare a Deltei cu peşti
Parlamentarii mai vor ca Executivul să înceapă un  program de repopulare a Deltei Dunării cu somnul, ştiucă, şalăul şi crap, invocând faptul că aceste specii sunt periclitate. Repopularea ar urma să fie făcută în perioada 2013-2023.
Guvernul a mai făcut un program de populare cu sturioni a Deltei Dunării în perioada 2006-1020.  Investiţia a fost sitată după ce Ministerul Agriculturii a considerat că nu s-a stabilit cât de benefică a fost investiţia de milioane de euro.
Locuitorii cu venituri mici pot întinde firul
„Permisul de pescuitul de subzistenţă” va putea fi eliberat numai persoanelor care au domiciliul stabil în Delta Dunării şi care au venituri sub salariul minim pe economie. Şi, ca să fie siguri că localnicii nu vor face speculă cu peştele, aceştia vor putea întinde firul numai în perimetrul administrativ al localităţii în care locuieşte şi nu poate da la peşte cu „scule profesionale de pescuit comercial”.
Contactat de EVZ, preşedintele Asociaţia „Pescar Sportiv” din România, George Tomescu, a precizat că nu a fost contact de nimeni şi că nu ştia de existenţa acestei iniţiative  legislative.