În 1981, la Casa Studenţilor din Timişoara, avea loc primul concert al unei trupe care va deveni legendă în România.
Acum, în 2011, cei cinci componenţi ai trupei au călătorit în toată ţara, sărbătorind cu fanii lor, mai vechi sau mai noi, prin show-uri de trei ore.
Turneul se încheie joi, cu un spectacol la Sala Palatului (în afară de două show-uri din ţară, la Iaşi şi la Buzău, reprogramate din cauza gripei pentru 27 şi 28 ianuarie).
Peste tot, fanii Celelalte Cuvinte au umplut până la refuz cluburile şi au sărbătorit alături de Călin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan, Tiberiu Pop şi Ovidiu Roşu.
Publicul a venit să asculte şi să cânte hiturile rock precum "Dacă vrei", "Se lasă rău" sau "Lupii". Publicul din fiecare oraş a cântat "La mulţi ani" trupei.
EVZ: Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a adus turneul "Celelalte Cuvinte – 30 de ani"?
Călin Pop
: Publicul numeros, eterogenitatea lui şi plăcerea de a ne regăsi reciproc. Sunt singurele satisfacţii ale acestui turneu, dar sunt mai mult decât suficiente.
Aveţi 3.300 de fani pe Facebook. Cât de mult comunicaţi cu ei?
Facebook-ul a devenit o formă necesară de a ne informa fanii despre concertele noastre, despre datele, locurile şi orele unde ne putem întâlni. Am fost – şi, sper eu – vom fi mereu, acea trupă care îşi ţine fanii aproape şi comunică cu ei. Pe Facebook, comunicarea este reciprocă, în măsura în care reuşim să folosim acest mijloc pentru informare.
Câtă importanţă acordaţi metodelor de promovare pe internet?
În ultimii ani, Internetul a devenit o formă necesară de promovare. Internetul nu mai reprezintă doar viitorul, ci mai ales prezentul.
Faţă de restul turneului, concertul de închidere de la Sala Palatului (în afară de cele două spectacole reprogramate) va avea elemente în plus?
Evident că va avea elemente în plus. Este un spectacol-concert, un eveniment special, care va fi greu de uitat, pentru noi şi pentru fanii noştri. Cam atât o să vă dezvălui acum. Restul surprizelor le veţi descoperi la Sala Palatului, la concert.
Cum s-a comportat publicul până acum în turneul "Celelalte Cuvinte – 30 de ani"?
Reacţia publicului a fost una foarte bună, pot să spun chiar peste aşteptările noastre. Trebuie să recunoaştem că am avut mari emoţii, o dată în carieră sărbătoreşti 30 de ani.
Sau că acum 30 de ani doar visam la momentul acesta, iar acum totul a devenit real. Oamenii şi reacţiile lor ne-au convins că nu a venit nimeni în plus, absolut toţi cei care erau acolo ştiau exact pentru ce au venit, participând cu mult suflet la tot ceea ce s-a întâmplat pe scenă.
Ce predomină în public? Fanii pe care îi aveţi de la începutul poveştii formaţiei sau cei pe care i-aţi câştigat în ultimii ani?
Publicul nostru este foarte divers – de la oameni de vârsta noastră sau a părinţilor noştri, la oameni între două vârste, corporatişti care în studenţie aveau plete şi chitară, iar acum lucrează în faţa calculatorului îmbrăcaţi la costum şi cravată, la cei foarte tineri.
Însă, cei mai numeroşi sunt de 20-30 ani, mai tineri decât vârsta trupei în sine. Mulţi dintre ei nu erau născuţi când noi dădeam primul concert… Ne bucură că muzica noastră a străbătut generaţii şi a rămas la fel de apreciată.
30 de ani reprezintă aproape o jumătate de viaţă. Care este secretul longevităţii voastre ca trupă?
Cred că secretul e marea prietenie care ne leagă, dublată de un respect reciproc. Şi, evident, ceea ce ne uneşte pe toţi – pasiunea pentru muzică.
Care este cea mai mare provocare din aceste trei decenii?
Cred că cea mai mare provocare este exact acest turneu aniversar, deoarece 30 de ani împlinim o singură dată şi nu se mai repetă, oricum am lua-o…
Dacă ar fi să spuneţi povestea trupei într-o singură propoziţie, care ar fi aceasta?
Multe cuvinte s-au rostit, celelalte rămânând şi mai multe…
Există ceva ce aţi pierdut pe parcursul ultimelor trei decenii?
Nu am pierdut absolut nimic. Poate doar ocazia de a cânta mai des.
Ce vă mai amintiţi de la primul concert, din 1981, de la Casa Studenţilor din Timişoara?
Amintirile sunt unice, foarte frumoase. Şi-mi aduc aminte fiecare amănunt. Era o zi de sâmbătă şi ningea liniştit şi necontenit. Zăpada se aduna pe străzi, pe case şi buna dispoziţie domnea pe străzile Timişoarei, care, în fiecare sâmbătă era mai liniştită, mai silenţioasă, fiind capăt de săptămână.
Acestea le observam de la geamurile Casei Studenţilor. Stresul era mare pentru noi. Era o zi de 13 şi prima apariţie a unei trupe despre care doar câţiva colegi de la facultate auziseră.
Trupa Casei Studenţilor de 3-4 luni, care trebuia să-şi demonstreze rostul (chiar "rentabilitatea"). Rostul a fost demonstrat la al doilea concert, în 7 Martie 1982. Atunci, atât de multă lume a venit încât nu au mai avut răbdare şi au rupt din balamale ambele uşi de la intrarea din sala de concerte, năvălind cu entuziasm înăuntru…
"Cei mai numeroşi fani au 20-30 ani, mai tineri decât vârsta trupei în sine. Mulţi dintre ei nu erau născuţi la primul concert…”
CĂLIN POP, solist Celelalte Cuvinte

MOMENTE
Trupă cu istorie de trei decenii
Întrebat care sunt cele mai importante "borne" din istoria trupei, Călin Pop a spus: "Când am hotărât, la un bis, la cererea publicului, să nu mai cântăm decât piese proprii. Aceasta era după doi ani de la formare. Întâlnirea memorabilă din Timişoara, 1984, la festivalul Tim Rock cu Florian Pittiş. O alta a fost realizarea primului album integral Celelalte Cuvinte din 1987. De asemenea, albumul «Armaghedon» din 1994. Şi lista ar mai continua…"
Celelalte Cuvinte a lansat mai multe albume, iar Călin Pop încă mai crede în necesitatea producerii de materiale discografice şi de videoclipuri.
"Este, într-adevăr, o epocă mai dificilă, unde tehnologia avansată are şi avantajele, dar şi dezavantajele aferente", explică el. În cadrul turneului actual, trupa a "dezvelit" lucrarea rock "Oglinda", în şase părţi.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Zy6C816KRQM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>