Solicitanţii de azil din Balcanii de Vest îngrijorează statele UE
- Adam Popescu
- 21 octombrie 2010, 23:14
Comisia Europeană ar putea impune din nou obligativitatea vizelor pentru Serbia şi Macedonia, dacă numărul cetăţenilor din aceste ţări care solicită azil în statele membre UE nu va scădea în următoarea perioadă.
Oficialii de la Bruxelles au avertizat în mod oficial, ieri, guvernele de la Belgard şi Skopje, că regimul de liberalizare a vizelor ar putea fi afectat. "Anumite state membre sunt confruntate cu o creştere alarmantă de cetăţeni veniţi din ţara dumneavoastră şi care cer azil", a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, într-o scrisoare trimisă miniştrilor de interne de la Belgrad şi Skopje, şi citată de AFP.
"Această tendinţă este extrem de preocupantă şi ar putea compromite întregul proces de liberalizare a vizelor pentru ţările din regiune", a adăugat oficialul european. Destinaţiile de vis: Suedia, Germania, Belgia
Cetăţenii din Serbia, Muntenegru şi Macedonia care au paşapoarte biometrice pot călători fără vize în spaţiul Schengen, începând din 2010. Albania şi Bosnia-Herţegovina nu beneficiază încă de acest regim, dar Parlamentul European susţine ridicarea obligativităţii vizelor înainte de sfârşitul acestui an.
În prezent însă, oficialii din mai multe state se plâng de creşterea alarmantă a numărului de solicitanţi de azil care sosesc în special din Serbia şi Macedonia. Potrivit oficialilor europeni, solicitanţii de azil sunt în marea lor majoritate romi şi albanezi, scrie portalul Euractiv.
Ţările vizate de aceştia sunt Germania, Belgia şi Suedia. În Suedia, spre exemplu, numărul solicitanţilor de azil a crescut anul acesta la 4.000, de la 421, cât era în 2009. Toţi solicitanţi ale căror cereri au fosr respinse au fost deja expulzaţi în ţările de origine. În perioada iulie-august, 736 de kosovari, 387 de sârbi şi 210 macedoneni au depus cereri de azil în Belgia, alte 500 de cereri fiind estimate pentru luna octombrie, spun autorităţile belgiene
Comisia Europeană şi preşedinţia belgiană a UE au prevăzut desfăşurarea unei misiuni în Serbia şi Macedonia luna aceasta, iar secretarul de stat belgian pentru politica de migraţie şi azil, Melchior Wathelet, a anunţat ieri că se va deplasa în Balcani pentru a încerca încă o dată să descurajeze cetăţenii acestor ţări să ceară azil în Belgia.