Şmecherie pentru o şcoală mai bună: Trafic cu vize de flotant pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Şmecherie pentru o şcoală mai bună: Trafic cu vize de flotant pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Astăzi părinţii pot merge la școli pentru a completa cererile tip pentru înscierea la clasa pregătitoare sau clasa I. Cum condiţiile sunt similare cu cele din anii trecuţi, mutarea domiciliului pentru a duce copilul la o şcoală mai bună este din nou un fenomen.

Cursa pentru un loc la clasa pregătitoare începe în aceleaşi condiţii ca şi anul trecut. Numai în București sunt disponibile 12.600 de locuri pentru clasa pregătitoare. Părinţii care ţin la etichetă şi vor şcoli de top sunt dispuşi să scoată mii de lei din buzunar pentru a reuşi. Iar cel mai sigur este să îşi schimbe fictiv domiciliul. 400 de solicitări în două săptămâni La Timişoara, spre exemplu, în primele două săptămâni ale lunii februarie, la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei Timişoara au fost depuse peste 400 de solicitări de schimbare de domiciliu. Părinţii din cartierele mărginaşe sunt dispuşi să plătească şi în euro o viză de flotant, doar ca să îşi înscrie copiii la şcolile "bune". Anul trecut, conducerea Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara a fost nevoită să mute două clase după amiaza, pentru că s-au înscris prea mulţi copii în clasa zero, iar spaţiul era insuficient. Doamna Grădinaru, care locuieşte în zona şcolii, a pus afişe pe stâlpii de curent din jurul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" cu mesajul "Caut flotant în zonă, pentru şcoală". Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş spune că astfel de practici nu pot fi împiedicate şi că, în conformitate cu legislaţia, au prioritate la înscriere în clasa pregătitoare, elevii care locuiesc în apropierea şcolii. Au vrut să schimbe, dar au renunţat La începutul lunii ianuarie, au existat voci din Ministerul Educaţiei care spuneau că înscrierea la clasa zero se va face în mai multe etape, având prioritate cei care au domiciliul stabil în circumscripţie. Între timp însă, lucrurile au rămas neschimbate, încuranjând astfel afacerea vizelor de flotant. Etapele care trebuie parcurse Potrivit Calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014 - 2015, listele finale cu elevii "admişi" vor fi publicate în 11 aprilie. Până atunci, trebuie parcurse următoarele etape:

  • În intervalul 24 februarie - 14 martie, completarea cererilor–tip.
  • În perioada 18 - 20 martie, vor fi procesate cererile părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie.
  • între 21 şi 22 martie - afişarea candidaţilor înmatriculaţi şi a locurilor rămase libere. 
  • între 25 martie şi 4 aprilie - depunerea cererilor pentru copiii rămaşi neînscrişi.

Ne puteți urmări și pe Google News