Evenimentul Zilei > Social > Sistemul de educaţie din România se îndreaptă spre dezastru. Cifre negre
Sistemul de educaţie din România se îndreaptă spre dezastru. Cifre negre

Sistemul de educaţie din România se îndreaptă spre dezastru. Cifre negre

În următoarea jumătate de secol, populaţia de vârstă şcolară, între 0 şi 23 de ani, va scădea dramatic, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor publicate de ISN, în anul 2060 vor fi cu aproape 1.4 milioane de copii şi tineri mai puţin în sistemul de învăţământ faţă de anul şcolar care tocmai s-a încheiat.

Cele mai mari scăderi procentuale se vor înregistra la grupa de vârstă 0-2 ani.

„Se anticipează că populația rezidentă tânără, de vârstă preșcolară și școlară, va ajunge în anul 2030 la 3,12 milioane persoane, iar în anul 2060 la numai 2,15 milioane persoane comparativ cu 3,55 milioane în prezent (în anul școlar 2018/2019)”, conform sursei citate.

Datele vin în contextul în care la 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,14 milioane, în scădere cu 53 de mii comparativ cu anul anterior. La începutul anului şcolar 2018/2019, populaţia şcolară era de 3,54 milioane de elevi, iar gradul de cuprindere în învățământ era de 72%.

INS mai indică faptul că, începând din 2015 indică faptul că aproape 5 milioane de români lucrează în străinătate, potrivit unui studiu publicat în Revista Română de Statistică.

Un raport al Comisiei Europene notează că România ar putea pierde 40% din populație, în special cea activă, în scenariul în care migrația intra-UE s-ar dubla.

În ultimii 25 de ani, cele mai mari pierderi demografice din cauza migrației au avut loc în țările din Estul Europei, inclusiv România.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.