Evenimentul Zilei > Actualitate > Sistemele informatice din China, afectate de „prima armă cibernetică”
Sistemele informatice din China, afectate de „prima armă cibernetică”

Sistemele informatice din China, afectate de „prima armă cibernetică”

Câteva milioane de sisteme informatice, printre care şi cele ale aproximativ o mie de fabrici, au fost afectate de un vierme informatic, denumit Stuxnet, considerat "prima armă cibernetică".

Viermele, care a fost creat pentru a ataca facilităţile nucleare din Iran, a infectat atât calculatoare personale cât şi sisteme informatice ale anumitor întreprinderi. Deşi se pare că atacul a fost îndreptat către Iran, virusul a făcut ravagii în China.

Dacă, de exemplu, Stuxnet reuşeşte să depăşească sistemele de securitate ale unui sistem de calcul al unei fabrici, atunci controlul utilajelor este comandat de la distanţă. De asemenea, viermele profită de o vulnerabilitate a sistemelor de management Siemens, folosite în procesele industriale automatizate.

În Iran, deşi a afectat mii de calculatoare industriale, niciun sistem de securitate de la centrala nucleară de la Bouchehr nu a fost afectat, conform unui oficial.

Sursa: Wall Street Journal

Citiţi şi:

  • Virusul Stuxnet, creat cu ajutorul oficialităţilor din stat
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.