Sindicaliştii: legea educaţiei, care intră mâine în vigoare, va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă

Sindicaliştii: legea educaţiei, care intră mâine în vigoare, va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă

Ziua cea mare pentru educaţia românească pare să fi venit, dacă ne referim la faptul că mâine intră în vigoare noua lege a educaţiei. Profesorii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin însă că există mai multe articole din lege ce nu pot fi aplicate, cu toate că ele ar trebui să intre în vigoare chiar mâine şi ca să repare acest handicap, oficialii din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi cei din Guvern ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a documentului.

În ceea ce priveşte modificarea unei legi noi care nici măcar n-a apucat să fie aplicată, reprezentanţii ministerului susţin că n-au habar. „Pot să vă spun sigur că în Ministerul educaţiei nu există niciun demers de acest gen”, a declarat Tudorel Urian, purtător de cuvânt al MECTS.

„Lipsa de transparenţă a MECTS este cât se poate de crasă în acest moment. Încă o dovadă a faptului că legea nu a fost gândită, ci făcută la viteză. Întreg corpul profesoral este în derută, dar guvernanţii nu sunt interesaţi”, acuză Liviu Marian Pop, secretar general al FSLI.

Preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei, Gheorghe Rădulescu, spune că printre punctele ce nu vor putea fi puse în practică se numără cel referitor la norma didactică de 18 ore a cărei aplicare se va amâna şi cel privitor la pensionarea cadrelor didactice care nu va putea să se facă în timpul anului şcolar, chiar dacă profesorul a împlinit vârsta legală.

Tot mâine, reprezentanţii sindicatului „Spiru Haret” organizează o dezbatere pe marginea efectelor generate de intrarea în vigoare a legii educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News