Evenimentul Zilei > International > Silvio Berlusconi, maestrul neegalat al gafelor din lumea politică
Silvio Berlusconi, maestrul neegalat al gafelor din lumea politică

Silvio Berlusconi, maestrul neegalat al gafelor din lumea politică

Premierul italian Silvio Berlusconi este recunoscut ca un politician atipic, mereu pus pe glume, mai mult sau mai puţin reuşite, comportamentul său imprevizibil în timpul apariţiilor publice fiind urmărit de toată lumea cu interes, cu mai multă sau mai puţină simpatie, relatează presa britanică.

În 2002, Berlusconi i-a spus premierului danez Anders Fogh Rasmussen că este cel mai arătos prim-ministru din Europa şi i-a sugerat că ar trebui să aibă o aventură cu soţia lui, fosta actriţă Veronica Lario. 
Într-o emisiune televizată din Italia, când o tânără şomeră l-a întrebat cum ar putea să ia un credit sau să întemeieze o familie având în vedere că nu are un loc de muncă, prim-ministrul i-a răspuns: "Poate ar trebui să te măriţi cu un milionar, cum este fiul meu, sau cu cineva care nu are astfel de probleme".
Italia are fete superbe
La Bursa din New York, a încercat să promoveze interesele Italiei spunând: "Italia este o ţară excelentă pentru investiţii. Azi avem mai puţini comunişti şi cei care sunt încă, neagă acest lucru. Un alt motiv pentru a investi în Italia este acela că avem secretare frumoase…fete superbe".
La summitul UE de la Bruxelles, din 2003, s-a întors spre cancelarul german Gerhard Schroeder, care era căsătorit, şi i-a spus "Să vorbim despre fotbal şi femei, Gerhard. De ce nu începi tu?". Când ţara sa a preluat preşedinţia UE, în iulie 2003, Silvio Berlusconi i-a spus europarlamentarului german Martin Schulz: "Ştiu că în Italia este cineva care pregăteşte un film despre lagărele de concentrare naziste. O să te propun pentru rolul lui Kapo, un gardian ales dim rândul prizonierilor. Ai fi perfect".
"Farse" pentru Angela Merkel
În octombrie 2008, a agăţat din greşeală şi a rupt un pupitru, încercând să ajungă la preşedintele american George W. Bush, iar în aprilie 2009 a lăsat-o pe Angela Merkel să aştepte, în faţa clădirii, câteva minute, pentru că el vorbea la telefon. Cu altă ocazie, Berlusconi s-a ascuns în spatele unei statui, când trebuia să se întâlnească cu Angela Merkel, pentru un summit.
La lansarea campaniei electorale din 2006, Berlusconi a spus, într-un discurs, că este Isus Hristos al politicii. "Sunt o victimă răbdătoare, îi ascult pe toţi, mă sacrific pentru toţi". La un miting electoral, în acelaşi an, a enervat China când a spus că cetăţenii chinezi "au fiert copii", în timpul regmului condus de Mao Zedeng.  A refuzat apoi să retracteze cele spuse şi să-şi ceară scuze, spunând că acela este un "fapt istoric".
Este celebru şi filmuleţul în care apare premierul italian îndreaptându-se spre maşina sa oficială, nu înainte însă de a merge în spatele unei poliţiste, care afişa o amendă pe parbrizul unui automobil, şi a face câteva gesturi obsecene, fără ştirea acesteia.
 <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/81vQje8bWmo" height="345" width="620"></iframe>
<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/G0VkqDGZsz4" height="345" width="620"></iframe>