Evenimentul Zilei > Actualitate > Sibiul vrea să intre în Patrimoniul UNESCO cu ajutorul Sighişoarei
Sibiul vrea să intre în Patrimoniul UNESCO cu ajutorul Sighişoarei

Sibiul vrea să intre în Patrimoniul UNESCO cu ajutorul Sighişoarei

La solicitarea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, consilierii locali ai municipiului Sibiu au adoptat o hotărâre pentru demararea procedurilor de înscriere a centrului istoric al Sibiului "prin înscriere serială alături de centrul istoric Sighişoara".

Ministrul Kelemen Hunor i-a solicitat primarului Klaus Johannis să accepte înscrierea dosarului de candidatură a Sibiului pe Lista patrimoniului mondial UNESCO nu ca poziţie singulară, ci ca înscriere serială: cu alte cuvinte, ansamblul pieţelor din centrul istoric al Sibiului să fie înscris la aceeaşi poziţie din Lista Unesco pe care se află şi centrul istoric al Sighişoarei.
"Opiniile specialiştilor în domeniu, precum şi recomandările ICOMOS, alături de considerentele ce ţin de strategia UNESCO, care apreciază că Lista Patrimoniului Mondial trebuie să fie reprezentativă, echilibrată şi credibilă, recomandă drept soluţie optimă rescrierea dosarului ca extindere de poziţie, prin înscriere serială alături de centrul istoric Sighişoara", arată ministrul Klemen Hunor în adresa către primarul Sibiului.

Un nou grup de lucru

"Consiliul Local al Municipiului Sibiu va exercita atribuţiile sale legale pentru păstrarea autenticităţii patrimoniului arhitectural al centrului istoric al Municipiului Sibiu, în vederea susţinerii prin acţiuni concrete a dosarului de propunere menţionat", se arată în hotărârea adoptată azi.
Potrivit acestui document, primarul va fi mandatat să constituie un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Consiliului Local şi ai Institutului naţional al patrimoniuluicare se va ocupa de întocmirea dosarului.
Finanţarea procedurilor de înscriere va fi asigurată din bugetul local din anii 2011 – 2013.

A doua încercare

Sibiul a mai candidat pentru o poziţie pe Lista patrimoniului mondial în 2007, an în care în urma evaluării făcute de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), Comitetul patrimoniului mondial a luat decizia amânării candidaturii Sibiului – potrivit regulilor, un sit respins nu mai poate candida din nou pentru a intra pe Lista UNESCO.
Din 2008 au fost reluate discuţiile la nivel local, referitoare la dosarul Sibiului pentru Lista patrimoniului mondial, discuţii în care s-a stabilit că fie Sibiul candidează, ca centru istoric, în poziţie singulară, fie dosarul va fi astfel rescris pentru a candida la o înscriere serială împreună cu Sighişoara. Această a doua variantă, în opinia specialiştilor, este singura care are şanse de reuşită.