Și în Japonia „se toacă” bani publici pe lucruri inutile. O statuie roz i-a scos din minți pe niponi

Și în Japonia „se toacă” bani publici pe lucruri inutile. O statuie roz i-a scos din minți pe niponi

Decizia autorităților din orașul Noto, de-a construi o statuie fără rost, folosind bani guvernamentali, a stârnit mari discuții în Japonia.

Autoritățile unui oraș din Japonia au stârnit mari nemulțumiri după ce au cheltuit bani pentru a construi o statuie uriașă ce reprezintă un calamar. Finanțarea a venit din ajutoarele guvernamentale ce au fost primite din cauza problemelor economice create de pandemia de coronavirus.

Bani folosiți pentru construcția unui calamar

Oraşul Noto din prefectura Ishikawa a primit 800 de milioane de yeni (7,31 milioane de dolari) sub formă de subvenţii din partea Guvernului central în cadrul unui program de ajutoare menite să stimuleze economiile locale pe fondul pandemiei, potrivit media nipone. Din suma primită, Noto a folosit 25 de milioane de yeni pentru a acoperi o parte din costurile asociate construirii statuii, care are o înălţime de patru metri şi o lungime de nouă metri, conform Agerpres.

Costurile totale ale construcţiei au ajuns la aproximativ 30 de milioane de yeni, după cum a titrat presa din „Țara Soarelui Răsare”. Japonia se confruntă cu al patrulea val de infecţii cu coronavirus. În aceste condiții, Guvernul a aprobat în luna decembrie un pachet de stimulare în valoare de 708 miliarde de dolari pentru a ajuta economia să se recupereze după criza determinată de pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Construcția a început în luna octombrie a anului trecut

Calmarul este o delicatesă locală în Noto, iar construcţia statuii a fost inclusă într-o strategie pe termen lung de sensibilizare a opiniei publice cu privire la industria pescuitului din oraş şi stimularea turismului. A declarat un reprezentant guvernamental local, conform sursei citate.

Subvenţiile nu erau destinate în mod special cheltuielilor asociate tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, iar rata de infectare din prefectura Ishikawa este redusă în comparaţie cu alte regiuni din Japonia, potrivit presei. „Indiferent de modul în care priveşti acest lucru, este greşit. Ei trebuie să returneze acei bani”, a scris un utilizator pe Twitter. Construcţia a început în octombrie 2020, iar statuia terminată a fost mutată în locaţia actuală în luna martie a acestui an.