Cutremur de 6,6 grade în Japonia. Primele reacţii ale autorităţilor. Seismul a fost înregistrat loc la ora locală 10:27 (01:27 GMT), la o adâncime de 47 de kilometri în Pacific, lângă Ishinomaki, în prefectura Miyagi.

Locul înregistrării nu este departe de epicentrul cutremurului din 2011, care a declanşat un tsunami ce a ucis peste 18.000 oameni. USGS şi Agenţia Meteorologică Japoneză au transmis că nu există risc de tsunami după cutremurul care a produs replici puternice de-a lungul unor părţi ale coastei de est.

Mai trebuie spus că acest cutremur puternic a fost resimţit inclusiv în capitala Tokyo. Totuşi, până în prezent nu au fost semnalate daune, potrivit televiziunii publice NHK, care a fost citată de Agerpres.

Cutremur de 6,6 grade în Japonia

Altfel, autorităţile nipone au anunţat recent că Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie – 8 august) ar putea fi organizate cu porţile închise. Această veste vine cu mai puţin de trei luni înaintea startului evenimentului amânat un an din cauza pandemiei de coronavirus. Conducătoarea comitetului de organizare japonez, Seiko Hashimoto, a declarat că organizatorii vor face orice pentru ca JO să nu fie anulate.

Seiko Hashimoto a preluat preşedinţia comitetului Tokyo-2020 în luna februarie, după demisia predecesorului său din cauza unui scandal de sexism. Hashimoto a avertizat că „ar putea exista o situaţie în care nu am putea autoriza prezenţa spectatorilor”. Ea a completat că Jocurile vor fi un succes doar dacă organizatorii vor putea proteja în totalitate spectatorii şi populaţia japoneză. Din cauza ameninţărilor generate de Covid-19, organizatorii au amânat până în iunie decizia privind prezenţa sau nu a spectatorilor locali.

Oficialii hotărâseră încă din luna martie să interzisă prezenţa spectatorilor veniţi din străinătate. Măsura a reprezentat o premieră în istoria Jocurilor Olimpice. În acest context, Tokyo şi alt trei departamente au fost plasate recent în stare de urgenţă pentru a treia oară, din cauza creşterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus.